Distilasyon.com

29 Ocak 2015 Perşembe

Fermantasyon Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Ön Fermantasyonun Önemi


Fermantasyon nihai ürünü oluşturmak için çıktığımız yolun en başıdır. Öncelikle fermente işleminin doğru yapılması bizim  diğer noktalarda yaptığımız hataların giderilmesinde büyük rol oynayacaktır. Peki yeni başlayanların fermantasyon sürecinde dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir? 

Öncelikle ön diğer makalelerimde fermantasyon konusunu birçok kez masaya yatırdık. Sağ bölümde yer alan blok arşivinde tüm makalelere aylar ve yıllar şeklinde sıralanmış olarak bulunmaktadır. Bu bölümden dilediğiniz makaleyi ücretsiz olarak sizlerle buluşturuyorum. 

Diğer önemli olan bir husus ise yeni başlayanların ön fermantasyon ile tanışmalarıdır. Ön fermantasyon ile kuracağımız fermantasyonun bir provasını yapmış oluruz. Nasıl Hamlet, Jül Sezar, IV. Henry, Antonius ve Kleopatra, Kral Lear gibi William Shakespeare oyunları bir çok prova almadan seyirci ile buluşmuyorsa işinizin bu denli ciddi olarak yapmak kendinize olan saygınızı da arttıracaktır.

Mayamızı ön fermantasyon sürecinde fermenteyi kuracağımız malzemelerin bir kısmı ile uyandırmaya gidiyoruz ve beklemeye alıyoruz. 4 litrelik bir kazanın içinde ön fermantasyon yapıyoruz diye dişünelim ve mayamız uyandığında bu mevcut hacmini bir kaç katı artıp kabarmıyorsa çok az bir şekilde kendisi kadar hacim artışı görünüyorsa, fermantasyonda sıkıntıların olduğuna işaret eder. 

Oluşturacağınız mayşe için malzeme topladınız ve bu mayşeyi mayanız ile denemeyi unutmayınız. Büyük bir kazanı deney için kullanmaktansa önceliğinizi bu tip ön fermente ile uyandırdığınız şekerleri kullanınız. Bu süreçte mayayı ve/veya diğer mayaları kullanabilirsiniz. Maya besinleri deneyebilirsiniz, saf şekerden kurulan mayşe yerine şekere ilave pekmezi deneye bilirsiniz. Bağınıza bahçenizde yetişen elmayı, portakalı, balı deneyebilirsiniz. Böylece fermantasyonun sizin ürünlerinize göstereceği tepkiyi de koca bir damacana ürünü kullanmadan pratik bir şekilde öğrenmiş olacağız.

Yeni başlıyorsak bu ti deneyleri çok yapabilirsiniz. Onlarca kilo malzeme alıp denemektense belirli oranda bir karışım yaparak fikir belirlemiş oluruz. Ayrıca bir kaç makale önce bahsettiğim günlüğünüze de bu deneylerinizi not düşmeyi unutmayın. Yavaş yavaş oturmaya başladıkça direk olarak fermantasyon yapmaya başlayacaksınız. 



Saygılarımla,
Bol Şans...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder