Distilasyon.com

23 Ocak 2015 Cuma

Moonshine Kültürü



1536 yılındayız VIII. Henry Bileşik Krallıkta katolik kilisenin kendi menfaati doğrultusunda çalışmaması üzere başka bir kilise kurarak menfaatine uymayan katolik rahipleri işsiz bırakır. Rahiplerin bu zamanda belirli becerileri damıtma yapmaktır. Bu zamanlarda içki yaşam suyu olarak biliniyordu. İlaç olarak kullanılıyordu her ne kadar ilaç olmasada en azından sarhoş edip bu acıyı hissetmiyordunuz.

İskoçya ya doğru yola çıkan bu rahipler becerilerini burada sergilemeye başladılar ve zamanla yerli halkında farklı aromatik kökenli viski damıtmasıyla Scotch viski üretilmeye başladı. Bu halklar bu işin karlı ve para kazandıran bir alan olduğundan bu işe girdi ve iyi paralar kazandılar.

1707 yılında İskoçya Birleşik Krallığa dahil olmasıyla parlemento bu karlı işin vergisini almak istedi, Buraya kadar her şey güzel işte moonshine kültürüde buradan sonra başlıyor. Vergi memurlarından kaçmak için İskoç Dağ yamaşlarına kaçan üreticiler burada geceleri damıtma yapmaya başladı. Teknolojinin yetersiz olması yolların bozuk olmasından dolayı bu yamaçlara pek yaklaşılamıyordu.

Aynı zamanda damıtım gece yapıldığı için ay pırıltısında yani moonshine içkiler üretmiş oldular. Altını çizmekte fayda var, Türkiye'de kaçak içkiler içeriğinde gerçek bir içkide olmaması gereken birleşikleri barındırır ve para hırsı bürüyen kaçakçıların yapmış olduğu sağlığı hiçe sayarak bir para kazanma yöntemidir. Moonshine kültüründe zaten damıtım yapan tesislerin devlete vergi vermemek için kaçak olarak üretim yaparak yine gerçek içki üretme çabasıdır.

1791 yılına gidiyoruz. Amerika'da George Washington'ın yürürlüğünde hayat geçen içkilerde vergi alımı halkın ayaklanmasına neden oldu. Whiskey Rebellion vakası olarak bilinen bu olayda damıtıcılar vergi memurlarına şiddet uygulamaktan kaçınmazken, katran ile tüye bile buladılar.  

George Washington Amerika tarihinde ilk ve son olarak Amerika vatandaşına karşı ordunun başına geçtiği tek olaydır. Kıtalarca asker ile içki için vergi vermek istemeyen tüm viski üreticisine nispeten kansız bir göz dağı verdi. Ve bu olay ile Amerika halkı vergi vermeye başladılar.

Viski üretmek karlı bir işti; arsası, arazisi olan üreticilerin çoğu tahıl üretiyor, bu tahılları daha iyi fiyattan satabiliyordu. Tahılları damıtmak onları değerlendirirken fazlada yer kaplamıyordu. Büyük getirisi olan bir işti ve halk viski üretimi konusunda başarılıydı. Bugün Amerika'nın ve hatta dolaylı yönden dünyanın gelişimine katkısı bulunmaktaydı. Nitekim George Washington bu alanda da en büyük damıtım tesislerinden birininde sahibi idi. 

Yine Avrupa da olduğu gibi Damıtım yine moonshine üretilmeye başlandı, Geceleri gözden ırak yerlerde üretim yapılıyor ve bu içkiler vergisiz el altında satılıyordu.

İhtiras rüzgarında Brad Pitt abimizin oynadığı karakter kaçak içki işi ve kongredeki abisi de içki yasağı kanununa oy veriyordu. Pitt abimiz filmin devamında kaçak içkileri el altında okutuyordu. Bunları gözünüzde o zamanları canlandırabilmeniz için anlatıyorum dostlarım.

Daha sonraları moonshine içki üreticileri bazı bilgilerini paylaşmaya başladılar. Bunların başında Marvin Popcorn Suttun gelmektedir. Damıtma günlüğünü Vhs kesetlere aldı ve ev damıtıcıları için bir çok bilgiyi paylaştı. Yaptığı işten keyif alıyor, yaşına rağmen iyi dans ediyordu. Moonshine içki üretilirken müzik yapıp şarkı söylüyorlardı. Kültür ev damıtıcılarının dikkatini çekti ve dünyaya yayılmaya başladı.



Bu kültürün neticesinde şuan ev damıtıcıları bir moonshine kültürün parçasıdırlar. Kaliteli bir damıtıcının kendine verebileceği ünvan moonshiner denilebilir. örneğin bugün baş, göbek, kuyruk ayırımlarında bir çok monshiner tadarak, koklayarak ayırım yaparlar. Formülleri, termometreleri gibi ekipmanları olsa da onlar bunu yaşayarak yapmayı tercih ederler.

En başında söylediğim gibi yaptığınız işler keyifli olmalı. Hayatınıza koyduğunuz şeyi gerçekten kendiniz için yapın. Bir arkadaşınıza ben bu işe gireceğim dersiniz oda beceremezsin falan diyebilir. Ona kendimi ispatlayacağım  diye girmeyin. Bu felsefeyi oturtun.

Fermantasyon da sizin için çalışan mikroorganizmaların gürültüsü size haz vermeli. Damıtma da çıkan ürünler keyiflendirmeli. Belki bir kaç dostunuzla oturdunuz alkol çıkarıyorsunuz ve bunu kutlayın çıkan distilatı seyreltip içerken Sutton gibi müzik eşliğinde dans edebilirsiniz. Unutmayın, bu işi belki yapmak istiyorsunuz ama içinizdeki sesin gerçekten ne istediğine kulak verin.

Işığı yakalacaksınız.... Ve belki o ışık bir ay parlaması olacak...



Happy Moonshine...
Good Luck...


Kaynaklar
Discovery Science How Stuff Work Arşivi
http://en.wikipedia.org/wiki/Marvin_Sutton


3 yorum:

  1. Biz Iowa City, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Iowa Lutheran Hastanesi temsilcisiyiz, bir kez daha hastalarımız için böbrek almak için buradayız ve onlar kurtarmak için bir böbrek bağışlamak isteyen herkese iyi bir miktar para ödemeyi kabul etmişlerdir. Bir bağışçı olmak ister veya bir Hayatı kurtarmak istiyorsanız, aşağıdaki e-postada bize yazabilirsiniz.

    Bu, sizin için tamamıyla zengin olmanız için bir fırsattır. Bizimle% 100 güvenli işlem garantisi veriyoruz ve garanti ediyoruz, her şey yasalara uygun böbrek bağışçılarına göre yapılacaktır.
    Artık daha fazla zaman kaybetmeyin, lütfen bize iowalutheranhospital@gmail.com adresinden yazın.
    Ayrıca whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    Iowa Lutheran Hastanesi.

    YanıtlaSil
  2. İsmim Doktor Michael Baldwin, Iowa Lutheran Hastanesi'nin bir temsilcisi, Organ cerrahisinde uzmandırız ve böbreklerin satın alınmasıyla ilgileniriz ve hastamız böbreğe bağış yapmaya karar veren herhangi bir donöre büyük miktarda para ödemeyi kabul etti. onları kurtarın ve Iowa City, ABD'de bulunuyoruz.
    Böbreğinizi satmakla ilgileniyorsanız, lütfen ilerlememiz için bize geri dönmekten çekinmeyin.
    Ve eğer ilgilenirseniz bizim e-postamız: iowalutheranhospital@gmail.com

    YanıtlaSil
  3. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil