Distilasyon.com

12 Ocak 2015 Pazartesi

Fermantasyonda Hava Kilidi ve Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?


Uzun bir aradan sonra yeniden beraberiz arkadaşlar, rahatsızlığım nedeni ile sahalardan uzak kaldık. Bana bol şans dileyin. 

Bugün fermantasyon sürecinde hava kilidi kullanımı, farklı hava kilitleri ve benim önerim olan hava kilidi hakkında bilgi vereyim. Pek önemsiz gibi bir konudur fakat dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. 

Bilindiği üzere fermantasyon bir yaşam ortamıdır ve yaşayan tüm canlılar gibi mikroorganizmalarda solunum yaparlar. Solunum denilince aklınıza ilk olarak oksijen gelse de fermantasyonda oksijensiz bir ortam vardır. Ortamdan sıvı olarak alınılan bir ürün gaz olarak açığa çıkabilir ve bu ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Aksi halde kapağı kapalı kapta bir problem zuhur edebilir. Hem ortama oksijenin girmesini engelleyeceğiz, hemde ortamdaki atık gazı dışarı çıkaracaksak faklı çeşitlerde hava kilitleri kullanabiliriz.

Aşağıda genel olarak kullanılan hava kilitlerine örnekler vereceğim.


Yeni başladıysanız eğlenceli yöntemdir su havuzu içinden çıkan baloncukları gördükçe mayacıklarım alkolümü üretiyorlar diye başında bile bekleyebilirsiniz. Keyfini çıkarın. 


Bunlar farklı farklı hava kilitleri, şarap malzemeleri satan yerlerde bolca bulunmakta, kendinizde kendi hava kilidinizi yapabilirsiniz.


Şimdi gelelim önemli gördüğüm hususa arkadaşlar yaptığınız fermantasyonu evinizde yaptığınızı düşünürsek, atık hava evinizde kötü bir kokuya neden olabilir bu yüzden akvaryum hortumları edinip borunuzu, dışarı verebilirsiniz. 

Ayrıca akvaryumcularda hava valfleri bulunur. Bu valfler basılan bir havanın geri tepmemisi önler. Bir tıpanın başına takacağınız valfi ve onun ucuna taktığınız hortumu da dışarı verirseniz valften gelen sesleri de engellemiş olursunuz.



Birkaç fermanteniz var ise hortumları bir hortuma toplamak için bağlantı aparatları kullanabilirsiniz.


Üzerinde durulması gereken diğer bir durumda yeni başlayanlar için geçerli, bir mayşe hazırlıyorsanız kabın tamamını doldurmamayı tercih edin. Bazen fermantasyonun hızlı gerçekleştirilmesi sonucunda taşmalar meydana gelebileceğinden evinizi kirletebilirsiniz. 



Bir makalemizin daha sonuna geldik, beğenip yorum bırakmayı unutma. Yeni makaleler için takip etmeyi unutmayın. 



Bol Şanş...
Saygılarımla...


2 yorum:

  1. Merhaba uzun zamandır ben de bakmamıştım, görünce sevindim. Geçmiş olsun, sağlık ve sıhhatli olmanız dileğiyle.

    YanıtlaSil
  2. merhaba
    19 lt. damacana içine hazırladığım suma 1 lt civarında taşma yapmış.
    Acil başından ayrılmam gerekince Hava kilidini takmakta geç kaldım.
    Bu durumdan dolayı suma bozulma yaparmı acaba?
    selamlar

    YanıtlaSil