Distilasyon.com

15 Ocak 2015 Perşembe

Raki Üretiminde Fermantasyona Etki Ede Faktörler


Dikkatimi çeken diğer olaylardan birisi de doğru fermantasyon ortamı oluşturulamamasıdır. Daha önce birileri bir fermantasyon ortamı oluşturmuş ve bunun aynını alıp kopyala yapıştır yapmak size extra bir şey katmaz. Daha önce dediğim gibi yeni başlıyorsanız fazlaca okuyunuz. Hele bilgi kirliliğinden oluşturulmuş onca site varken. Lafı uzatmadan Fermantasyon ortamına etki eden faktörlerden bahsedelim. 

Fermantasyon hızını neler belirler? 

Dostlarım şunu unutmamamız gerekiyor ki mikroorganizmalar da belirli şartlar altında çalışırlar. Ve verimli çalışmaları için bu ortamı sağlamanız gerekmektedir. Nelerdir bu gerekli şartlar? 

  • Ortamdaki glikoz miktarı
  • Ortamın sıcaklığı
  • Canlı organizma sayısı
  • Aktivasyon enerjisi
  • Ph
  • İnhibitör madde
  • Etil Alkol miktarı
  • CO2 miktarı


Evet arkadaşlar bir çoğundan daha önceki makalelerde bahsettik. Glikoz oranını hidrometre ile tayin etmiştik ne kadar şeker kullanacağımızı biliyoruz. 

Sıcaklığın 25°C ile 30°C derece olması önemlidir bunun için akvaryum ısıtıcılarının kullanıldığı gibi izolasyon makineleri yapılarak bir kaç fermantenin ortam sıcaklığı belirli oranda tutulması sağlanır. 

Canlı organizma sayısı mayanın ne kadar olması gerektiğidir. Ne kadar çoksa o kadar iyi gibi düşünmeyin yeteri kadardır. Yeteri kadarın altında olması hızın düşmesine neden olabilir. 

Ph Konusunu da ele almıştık. İlgili makaleden bilgi alınız. 

İnhibitör madde maya besinidir. Bu konuda farklı bir makale yazana kadar şimdilik sizi biraz bekleteceğim.

Etil alkolün çokluğu, fermantasyonda bilindiği üzere çıkan ürünümüz etil alkoldür ve ortamda fazlalaşması, glikozun azalması fermantasyonu hatırı sayılır şekilde azaltır o yüzden ideal fermantasyon bölümünde fermantasyon süresinden bahsetmiştik. 

Karbondioksit içinde hava kilitleri kullanarak ortamdan uzaklaştırmayı sağlıyoruz. 



Başka bir makalede buluşmak üzere, hoşçakal...
Bol Şans...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder