Distilasyon.com

1 Ocak 2015 Perşembe

Evde Rakı Üretiminde Anasonlama


Öncelikle şunu belirtmeliyim ki arkadaşlar bizler kendi alkolümüzü kendimiz yapabileceğimiz güçteyiz ve kaliteli işler yapmak için burada bulunuyoruz. Eğer kaliteli bir ürün yapacaksak bunun tüm gelişiminde rol almalıyız. Gerçekten kaliteli bir içki yapmak istiyorsanız size doğru yerde olduğunuzu bir kaçtır tekrarlıyorum. 

Bu yüzden bana lütfen hazır anason yağı alayım mı? Şu kadara şu kadar yağ atayım mı? Hangi marka anason yağı kaliteli diye soru sormayınız. 

Belki anason yağı ile yapıyor olabilirsiniz. Hoşunuza da gidiyor olabilir. Tercihlerinize saygı duyuyorum. Bloğu oluşturmaya başladığımda size bilgi kirliliğinden temizlenmiş, kaliteli içkiler ve rakı nasıl üretilir bu sorunların cevabını vermek için kurduğumu söylemiştim. 

Amacınız kaliteli rakı üretmekse bunun taze anason tohumu temin ederek pot still damıtımı yapacağımızı bilmenizi isterim.böylelikle üretimde dışa bağımlılığı azaltırken, kendiniz de ne yaptığınızı bilerek üretim yapacaksınız. Üretimin keyfide tabi başka bir boyut. Hız kesmeden direk anasonlama işlemine geçiyoruz.

Türkiye anasonun cenneti diyebiliriz. Özellikle Ege bölgesinde yetiştirilen anasonlar aradığımız nitelikle kaliteli bir rakı için paha biçilmezlerdendir.

Anason alırken nelere dikkat etmeliyiz? konulu makalemde anason seçimini ve saklama koşulları hakkında konuştuk.

Bilindiğinin aksine karmaşık bir iş değildir. Zaten ilerledikçe kuyruk ayrımını gelen distilatın kokusuna ve tadına bakarak ayırabilecek kıvama geleceksiniz onun içinde size pratik bir yol vereceğim.

I. İşlem: Seyreltme

Şimdi Reflux Stillde damıtım yaptık alimizde 1000 ml, 92 AbV lik bir alkolümüz var. İlk aşamada bu alkolü su ile seyreltiyoruz.

92/40=2,25(düzeltme katsayısıdır elinizdeki ürün ile çarpılır)

1000*2,25=2250ml (elinizde AbV 40 olması için olması gereken su ve alkolün toplamı )

2250-1000=1250ml daha su ilave ederiz ve anasonlama için seyretmeyi yapmış oluruz.

II. İşlem: Anasonlama

Anasonlama da bir kaç çeşitli yöntem var keyfinize göre ikisini de kullanabilirsiniz. Birincisi tohum anasonu direk seyreltilen alkole atmak ve iki saat bekletmek. İkincisi tohumu öğütücüde çekip toz haline getirerek seyreltilmiş anasonun içine karıştırmaktır. İki yöntem ile de başarılı olunabiliniyor. Bazı avantajları ve dez avantajları var. Çektiğinizde anetholü kaçırabilirsiniz. Çok bir kaybınız olmasa da ortalığı kokutmuş olursunuz. Diğer yöntemle de iki saat beklemiş olursunuz. Siz iki yöntemi de bilin. ikisini de deneyin istediğiniz yöntemi kullanmakta özgürsünüz.

Ne kadar anason kullanacağız? 
Seyretilen alkolün litresine 80 ila 120 gram arasında tamamen keyfi olarak anason konulur. Standart tek bir ürün yapmıyoruz. Damak tadınız ne istiyorsa o. Size özgürlüğünüzü verdim. Şu yağı alıp şu kadar mı bu kadar mı rakı yapacağım diye uğraşmayınız. Gider kötü bir anasondan anethol elde edip size satarsa, sizde yağa kayıtsız şartsız bağlanırsanız içkinizi yapamamış olursunuz. Nerede yanlış yaptığınızı arar durursunuz.

İki yöntemler arasında da bir takım değişiklikler olabilir öğütmeden 90 gram korken öğüttükten sonra 80 gram yeterli gelebilir. Elbette değişkenler değişti, fiziksel olarak değişimler kaydettik farklı yöntemler kullanarak. Bunları da yöntemlerinize göre revize ediniz.

III. Aşama: Pot Still Damıtımı

Kısık ateşte bir damıtım gerçekleştiriyoruz. Bilmemiz gereken alınan ürünün 3 kısımdan oluştuğudur. Baş, böbek, kuyruk.

Baş kısımda anethol çok azdır ve keskin bir koku bulunur.
Göbek kısmı anethol olarak kalitelidir, içilen kısım burasıdır.
Kuyguk kısmı ise yoğun ve ağır kokulu bir kısımdır.

Evde Rakı Yapımında Ayırma Oranları Nasıldır? 

ABV100 ise

Baş: %3,5
Göbek: %80
Kuyruk: %16,5

En başta bizim ABV 92 olan 1000ml alkolümüz vardı
Bu ürünün ABV100 diye düşünürsek;

1000(ml)*92(Abv)=92000
92000/100Abv=920ml

920ml buluruz.

ABV100 ise 920ml alkolün baş göbek ve kuyruk olarak ayıralım.

Baş: 920/100*3,5=32,2 ml
Göbek: 920/100*80=736 ml
Kuruk: 920/100*16,5=151,8 ml

Şimdi buraya dikkat edelim arkadaşlar. Teorikte 100abv de baş, göbek, kuyruk ayırımını başardık. Bu oranlar kalıptır. Şimdi sizin sisteminizin ortalama olarak aldığı alkolün ABV sinin ne olduğunu bilmemiz gerekir. Anasonlama esnasında pot stillde ortalama ABV 70 ise

100/70=1,43

ABV60 ise
100/60= 1,66 gibi düzeltme katsayılarını alarak baş, göbek, kuyruk ile çarparız.

Pot steilden ortalama aldığınız alkol oranı 70ABV olsun

Önceki hesaplamalarımızdan yararlanarak;
Baş:32,2*1,43=46 ml
Göbek:736*1,43=1051 ml
Kuyruk:151,8*1,43=216,85 ml

Başı hesap ettik 46 ml alıyoruz ve ayırıyoruz sıradaki ürünümüz artık göbek. Bu kısmı 1051ml alarak ayırıyoruz.

IV.Aşama: Tekrar Seyreltme

Ayırdığımız göbek kısmını alkol metre ile ortam sıcaklığına indiğinde ölçümünü yaparak alkol oranını %45 e seyreltiyoruz.

V.Aşama: Dinlendirme 

Üretilen tüm içkiler üretildiği anlarda sert olurlar bunun için dinlendirilmeye alınırlar. Ürettiğiniz rakının yine keyfinize göre bir dinlendirme süreci olur. Bazen dayanamayıp damıtıldığı zaman içenleri biliyorum. keyif sizin :) Günde bir defa çalkalayıp kapığını araladığınızda sertliği gidecektir.

İleri makalelerimde Fıçı ile dinlendirme konusunu ele alacağım. Yorucu bir makale oldu ve derlemeler ve formüller ile bir günümü aldı. Saat 1:00 yeni yılın üçüncü makalesini de yayınladık.

Sağ tarafta google + hesabımı beğen ve teşekkür etmeyi unutma! Sen değerlisin ve bunu senin için yapıyorum. Umarım bir teşekkürü çok görmezsin.

Not: Sistem temini durumunda anasonlama programı hediye edilecektir!


Bol Şanş...
Saygılarımla...


23 yorum:

  1. iyi akşamlar makalelerinizi okudukça size olan hayranlığım artıyor. araştırma emeklerinize şapka çıkartıyorum. Kocaman teşekkürler.selamlar.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba ilk acemiliği yenip orta karar bir rakı elde ettikten sonra bilgi birikimlerini istifade ederek yenisini yapmak için kitap ve internet olmak üzere okumaya başladım.benimki önemli olan anason ve rakinin alımıydi.suan bu aşamadayim ve öğrendiklerini içinde en güzeli olan sizinki uygulayacağım.suan 2.damit başlayalı 3 saat oldu sanırım bir 3 saat sonra işlem biter ve anasonlamaya başlarım teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. Merhaba ilk acemiliği yenip orta karar bir rakı elde ettikten sonra bilgi birikimlerini istifade ederek yenisini yapmak için kitap ve internet olmak üzere okumaya başladım.benimki önemli olan anason ve rakinin alımıydi.suan bu aşamadayim ve öğrendiklerini içinde en güzeli olan sizinki uygulayacağım.suan 2.damit başlayalı 3 saat oldu sanırım bir 3 saat sonra işlem biter ve anasonlamaya başlarım teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  4. Merhaba ilk acemiliği yenip orta karar bir rakı elde ettikten sonra bilgi birikimlerini istifade ederek yenisini yapmak için kitap ve internet olmak üzere okumaya başladım.benimki önemli olan anason ve rakinin alımıydi.suan bu aşamadayim ve öğrendiklerini içinde en güzeli olan sizinki uygulayacağım.suan 2.damit başlayalı 3 saat oldu sanırım bir 3 saat sonra işlem biter ve anasonlamaya başlarım teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Emekleriniz için çok teşekkür ederim. Üstadım kokuyu bir türlü tutturamıyorum.sebebi nedir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baş ve çop ayrimi bu tarife gore hatali, hersey guzel, çop kismina baş demisiniz, 80 gobek hatali, sirasiya, 3,,, 17, 60,,20 seklinde ayiriyoruz, 17 ve 20 yi aporak olarak ayiriyoruz,

      Sil
    2. Cop 3,, bas 17, gobek 60, kuyruk 20 seklinde olmali

      Sil
  6. Eklemek istediğim bişey var. Anasonu çekicem diye el blendırı, mutfak robotu vs. kullanmayın yada usturuplu kullanın. Yoksa blendırı yakıp, hanımdan fırçayı yiyorsunuz. Rakının tadı nasıl oluyor; ustasına sormak lazım ama dırdır çok baş ağrısı yapıyor ;)

    YanıtlaSil
  7. Hocam herşeyi harfiyen uyguladım ama seyreltme aşamasında 50 derecede hafif beyazlama oldu nedenolabilir yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. El blendırı ile çekmeyin sakin çok keskin bir koku oluyor.

    YanıtlaSil
  9. Eline ve beynine sağlık, sen bir harikasın

    YanıtlaSil
  10. Temiz ve kaliteli bilgi için teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Temiz kaliteli bilginize teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. cok degerli bilgilerinizin daha otesine nasil gecebilirim.telefonda sizi cokca rahatsiz etmemeye soz vererek size w-app ile ulasmak isterim.
    Benimkisi 00 373 79560633
    Saygilar Selamlar
    Temel Cipa
    NB:alkol olarak yas uzumden elde edilen % 78 lik alkolum var.Tabiiki % 96 lik ispirto da bol mikdar da var
    cipa.temel@yahoo.com daha cok kullandigim adresimdir

    YanıtlaSil
  13. Hocam üçüncü damıtımı yapıyorum litreye yüz gr anason tohumu atıp bir gün beklettim. Ama üçüncü damıtımda aldığım alkole su koyduğumda beyazlamıyor neden

    YanıtlaSil
  14. 70 abv olan hesapta 1 litre alkol hesap sonunda 1300ml civarı çıkıyor anlamadım ben bunu arkadaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmbiğiniz %70 volümde sıvı çıkarıyorsa diyor toplamda 1314ml toplamanız lazım diyor. Böylece 1314 x 0.7 = 920ml alkolün tamamını almış olursunuz diyor.

      Sil
  15. SELAM.SEYRELTİLMİŞ ALKOLÜN İÇİNE ATIP 2 SAAT BEKLETTGİMİZ ANASON TOHUMUNU SÜZMEK GEREKMİ?

    YanıtlaSil
  16. anason tohumunu süzmek gerekmi?TEŞSKKÜR

    YanıtlaSil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  18. Bilimsel yaklaşımınız ve sunduğumuz bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. "sunduğunuz" olacak, özür...

    YanıtlaSil