Distilasyon.com

15 Ocak 2015 Perşembe

Distile Alkolde Maya Kokusu Sorununu Nasıl Giderebilirim?, Maya Önerisi, Hassas terazi


Daha önce fermantasyondan bahsetmiştik ve yeni başlayanlar için ekmek mayalarının yeterli olacağından söz ettik. Şimdi yeni başladıysanız yüklü olarak alış veriş etmenize gerek görmediğim için böyle bir öneride bulunmuştum. 

Bu makalemde maya kokusunun neden oluştuğu konusunda bilgiler vereceğim. Damıtılan sumada koku oluşması koyulan mayanın fazlalığı ve damıtım konusunda  tecrübesizlikten kaynaklı olabilir. Yüksek Abv ile damıttığınız ve damıtma konusunda kalifiye oldukça bu kokunun azaldığını hissedeceksiniz. Aynı şekilde kullandığınız mayaların fazla olması ortamda baskın bir maya kokusu yaratabilir.

Önerebileceğim bir maya var mı derseniz, Begerow Sıha V mayasını kullanabilirsiniz. Aktif olarak kullanıyorsanız ve memnun kaldığınız maya varsa devam edebilirsiniz. Bu sadece fikir vermek amacıyla verilmiş bir maya türüdür.

Bu ürünü temin ettikten sonra 17 litre ürüne 6 gram maya koymanız yeterli gelecektir. Yeteri kadar damıtımda kalifiye iseniz, kokusuz bir distile elde edersiniz.

Farklı mayalarda da belirli bir çizgi yakalamanız gerekiyor, elbette mayanın fazlalığı fermantasyona etki eden bir etkidir ama bunun sınırları da vardır. Bunu deneyerek belirlemeniz gerekiyor.

Ölçüm yaparken en çok işinize yarayacak ölçüm aletlerinden biri de hassas terazidir. 0.1 hassasiyetli hassas tartılar piyasada 25 lira civarinda dijital teraziler satılmaktadır. Yüksek kilolar ölçmesine gerek yoktur. Çok fazla para vermenize gerek duymuyorum.

Burada gördüğümüz üzere maya kullanılırken hassas olarak çalışmalar yapacağımız için hassas terazi tedarik etmemiz önemli hususlardan birisidir. Ayrıca belirli oranlarda karışımlar, mayalar denerken bunları ölçüp not alırız ve daha sonra bu tecrübelerimizi değerlendirebiliriz.



Saygılarımla...
Bol Şans...

4 yorum:

  1. ben sebatinin babasıyım bilgileriniz için teşekkürlerimi sunarım saygılarımla

    YanıtlaSil
  2. Merhaba herhengi bir maya icinde 17litre urune 6gram mi kullanmaliyim. Ornegin pakmaya icin

    YanıtlaSil
  3. merhaba ,yazdıklarınız, emekleriniz için teşekkürler.Bağışlarsanız katkıda bulunmak istiyorum.Maya miktarı önemli diyorsunuz ama, 6 gr, 10 gr ne atarsanız atın, mayalar dakikalar, saatler içerisinde oradaki besin miktarına göre zaten çoğalmayacaklar mı? Süreci 4/4 lük bilmemekle beraber , ortam ısısı mayaların kendi karakteristik özelliklerine de bağlı olarak, alkol dışındaki fermantasyon ürünlerini arttırıp - azaltabilir...esterler vs vs.Asıl merak ettiğim ise; piyasada yüksek alkol dayanımlı mayalar var, kanımca genetiği oynanmış mayalar olsa gerek.Zaten pek çok maya suşu yapacağı işe göre özelleştirilebiliyor.Hatta bu özel kazanımları kendi içerisinde 3 veya 4 kez çoğaltım yapıldıktan sonra yok oluyor.Yani kullandığımız mayşeden yıkanarak elde edilebilecek mayanın da bir sınırı var.Tıpkı hibrit tohumlar gibi görünse de mayaların kendine has özelliği...Tam da bu nokta da amiyane tabir ile "pirelenmeye" başlıyorum.Yüksek alkol dereceli bir mayşe için seçebileceğimiz bu mayalar, farkında olmadan, doğal olarak bulunan mayalara göre kalite sorunu yaşatabilir mi? Yani atıyorum, çok fazla kükürtlü bileşik üretebilir mi, veya istemediğimiz başka bir üretim...Şimdi 100 de 100 damıtıyoruz veya reflux sistem kullanıp zaten tamamen saflaştırıyoruz denilebilir ama benim için damıtma rakı ve bandrollü rakılar arasındaki en temel ve en önemli fark rakı içtiğin günün ertesi günü olanlar(baş ağrısı, halsizlik, en azından keyifsizlik)...Damıtma hatta yüzde 50 tek sefer damıtma sonrasında anason yağıyla hazırladığın rakı bile umulmadık bir fark yaratıyor.İnsan da düşünüyor elbet, bu satılanlar da ne var diye ? Belki bindelik de olsa metil alkol olması, mayşenin menşei tamam ama , bu kadar bariz mi olur...Menşei desen e hani 100 de yüz saflaştırıyorduk, bindelik de olsa metil desen, o kadarı benimkinde de vardır diyelim veya içlerinden bir firma çıkar ve kalite farkı olarak bunu ortadan kaldırır, ticari olarak rakiplerine ciddi bir fark atar.Kısacası şu anlattığım ve en önem verdiğim fark nereden kaynaklanıyor ? Aklımdaki tek seçenek şu yüksek dayanımlı genetik harikası mayalar...Bu konuda belki yazmışsınızdır, henüz bütün yazdıklarınızı okuyamadım, yoksa da tüm paylaşımlar için tekrar teşekkürler, selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu arada yazıp gönderikten sonra kontrol ettim, yazdığım bandrollü ve damıtma farkında bandrollü dahi olsa satın alınanların kalitesizliğini net vurgulamamışım, okuyan bandrollü iyisi imiş diye düşündüğümü sanabilir, okuyacak olan varsa düzelteyim, yanlış anlaşılmasın

      Sil