Distilasyon.com

5 Şubat 2015 Perşembe

Rakı Yapımında Fermantasyon Kabını Mezüre Nasıl Dönüştürebilirim?

Cemiyet tekrar merhaba...

Bildiğin üzere uzun bir haftalık uzun bir süreçten bu yana makale yazmıyorum. Tatilimi müjdelemiştim fakat, bu siteye vereceğim ara idi. Sorular yavaştan birikiyor. Bu arada gösterdiğiniz ilgi ve tebrikleriniz için teşekkür ederim. Bugün 2015 Şubat ayının ilk makalesini kaleme alıyoruz. Şimdiden keyifli okumalar. 

Hirdometre Kullanımı konusunu kaleme aldık sizlerle arkadaşlar. Hidrometre mayşemizin şeker konsantrasyonunu  ayarlamamız da işimize yarayan en önemli ölçme, tartma malzemesi burada hem fikiriz. Makalenin sonuna doğru size bir ev ödevi vermiştim yeni başlayanların konsantrasyon ayarlaması için. Bu makalemizi okumayanlar için öncelikle sağ bölümde aylar kısmında tüm makalelere ücretsiz erişebilirsiniz. 

Şimdi arkadaşlar 1090 lık bir konsantrasyondan bahsettik bunun üzerine çıkmayın da dedik. 1085, 1080 bile yapabiliriz diye düşünelim. Şimdi pekmez ile bir reçete yapıyoruz kendimize diyelim pekmez ve toz şekerden olaşan bir reçete. Ve elimizde birde fermantasyon kabımız mevcut. Bu kabın içine koyduğumuz su miktarını bilirsek bu bize ölçümde yardımcı olacak ve uğraşmamıza gerek kalmadan basit birkaç matematik hesabıyla eksik olan şekerin ilavesinin bulunmasında yardımcı olacaktır. 

Peki benim anam babam bu koca damacanaların içindeki su miktarını nasıl ölçeceğiz? Makalemizin de ana konusuna geliyoruz arkadaşlar? 

Fermante Kabımı Nasıl Mezür Yaparım? 


Yazımıza başlamadan önce malzeme listesi vereyim. Ne güzeldi şu ev ekonomisi dersleri ehuehhe. Makrome ipleri alır peçetelik, kapı zili, sarkaç, gazetelik yapardık. Eskileri de yad ettiğimize göre listemizi verelim. Bir cetvel, ince uçlu asetat kalem, damacana, mezür, piset.

Listeyi aldık yukarıda damacanayı gördünüz aklınızda canlandı öyle değil mi? Canlanmasa da önemli değil biz makalemizi yazmaya devam edeceğiz bence ben gibi 'tamam ne yapacağımı anladım ben girişeyim' demeden önce yazıya devam etmeni öneririm.  Arkadaşlar örnekteki mezürü gördük ama biz bunun biraz daha hassas olanını yapacağız.

Alkol seyreltmelerinde kullandığımız mezuru biliyorsunuz arkadaşlar. Önemli bir ölçme aletidir ve olmazsa olmazlarımızdandır. Mevcut kullandığınız mezür kaç ml bilmiyorum ama ben 250ml lik mezüre göre bir damacana tasarımını yaptım. Endişelenmene gerek yok kendi mezürün ile de zaten başara bileceksin. 

Damacanamızın üzerinde bir birinine paralel ve damacanaya yukarıdan aşağı olacak şekilde 4 hayali yada normal çizgi çizdiğimizi düşünelim. Çizgilerin başlarına sırayla 250ml, 500ml, 750ml, 1lt olacak şekilde yazalım. Şimdi cam mezürümüzün içine piset yardımı ile 250 ml su koyalım. Piset yoksa mühim değil direk su da koyabilirsiniz. Damacanaya boşaltalım. 250ml çizgisi ile su yüksekliğinin kesiştiği yerde bir cizgi çekelim. Simdi mezüre bir 250ml daha su koyalım. Üzerine ilave ettiğimizde damacanada 500ml su olacak Şimdi 500 ml çizgisi ile su yüksekliğinin kesiştiği noktayı işaretleyerek devam ediyoruz.

Mantığını öğrendik. Tek farklılık her 1 litrede litre çizgisini işaretlerken yanına kaç litre yazmayı unutmayın. 1,2,3 gibi. Dikkat edeceğimiz nokta, biraz hassas çalışarak su yüksekliğinin çizgilerinizin kesiştiği noktalarda yukarı ve aşağısından değil de tam kesiştiği yerden işaretlemektir.

Artık damacanayı mezüre çevirdik. Diyeceğiz ne halt işimiz vardı gittik o kadar para verdik bir ton malzeme alet edevat aldık diyeceksiniz. Efenim siz şimdi bunları bir yapın ben diğer makalemde ona da cevap vereceğim. Bu arada makalemizde cam damacana kullananlar için ele aldık. Benim fermantasyon kovam mezür şeklinde zaten diyorsanız o şekilde alıp da kullanabilirsiniz. Not düşeyim cam olan damacanalar kullanmanızı tavsiye ederim. Hadi kalın sağlıcakla...



Saygılarımla,
Bol Şans...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder