Distilasyon.com

19 Aralık 2014 Cuma

Rakı Yapımında İdeal Fermantasyon Süresi



Yeniden merhaba arkadaşlar; bir önceki makalemde müjdesini verdiğim fermantasyon süresini bugün sizler için basit bir şekilde açıklık getireceğim. Moonshine kültürü ve ruhundan da bir sonraki yazımda sizlere sesleneceğim. 

Dostlarım içine girdiğiniz işin şunu olduğunu düşünmenizi isterim. Rakı içiyoruz ama çok pahalı kendimiz damıtalım; aç gözlülük yapalım başını kuyruğunu ayırmayalım, fermantasyonu haftalarca tutalım çıkarabildiğimizce çok alkol almaya çalışalım, alüminyumdan damıtma imbiği yapayım ucuza gelsin, kurşundan kaynak yaptırdım ucuza patlasın, her şeyi kuruşuna kadar hesap edip üçün beşin hesabını yaparım diyorsanız, size yardımcı olacağım en iyi konu içkinizi Tekel'den tedarik edin. Bkz: ucuz etin yahnisi yavan olur. Üçün beşin hesabını yapayım derken sağlığınızdan olmayın. Nadirde olsa bu tarz fikirler kulağıma geliyor duymamış olayım. 

Bu makaleyi okumaya devem ediyorsan senin bu tarz düşünce yapısından uzak olduğunu, gerçekten kaliteli bir rakı üretmek istediğini düşünüyorum. Yaptığın şeylerin bilincinde, en çok kar elde edilebilecek olan fabrikasyon işlemlerle üretilmiş ticari içkilerden daha iyi rakı nasıl üretirim, yaptığım rakı piyasa rakılarını geçer mi gibi soruları sormalısın. Ki seni temin ederim bu iddaalar ile yola çıkabilecek güçtesin. Beni takip ettikçe ürettiğin rakılar ile bir daha fabrikasyon rakı içmemeye yemin edebilirsin.

İdeal Fermantasyon Süreci 

Hidrometre kullanımı makalemde sana balık tutmasını öğrettim. Artık kimsenin reçetesine bağlı kalmak zorunda değilsin. Kendi reçeteni kendin hazırlayabilirsin. Ne yapman gerektiğini biliyorsun. Fermantasyon süresi ile ilgili bir çok kirli kaynağın interneti işgal ettiğini görüyorum. Şimdi sana ölümcül bir bilgi vereyim. 

Aromatik bileşenli içkilerde (rakı, viski, vb...) fermantasyon süresi maksimum yedi (7) gündür! Direk Kolonlu damıtıma geçiyoruz. 

Kolonlu damıtma imbiği hakkında Rakı Damıtma İmbikleri makaleme göz atmalısın. (üzerine tıklaman yeterli)




Uzun uzun anlatılabilir ama buna gerek yok kaliteyi düşürdüğünüzü temin ederim. Fazla alkol alacağım diye mayşenizin içinde türeyecek kötü tatların oluşmasını istemezsiniz. Bkz; Dimyat'a pirinç e giderken evdeki bulgurdan olmak hehehe.

Danışman sorum ile devam edeyim. Peki 'Fermantasyon devam ediyor gaz çıkışları var ne yapacağım?' Fermantasyonunuz bitmese devem etse bile en fazla 7 gün içinde damıtıma gitmeniz gerekiyor. Seni bir sorunsaldan daha kurtardım. Şimdi ideal fermantasyon sürecinin ne kadar olmasının gerektiğini biliyorsun. Fermantasyon iki aşamadan oluşur ve ikinci aşamada 5 gün sonra alkol üretimi ciddi ölçüde yavaşlar yani bir şey kaybetmezsiniz alacağınız alkolden, fakat kirletici birleşenler üretileceğinden damak zevkinizi bozabilirsiniz.



Bol Şanş...
Saygılarımla...


9 yorum:

  1. Yeni başlayanlar için çok değerli bilgiler. Teşakkürler.

    YanıtlaSil
  2. çok güzel bilgiler veriyorsunuz teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bilgiler veriyorsunuz teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 45 lt ye 2 limon fazla geldi herhalde mayalar cızırdıyor ama gaz çıkışı çok az nasıl düzeltebilirim

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Bilgiler için çok teşekkürler, kısa bir sorum olacak ; Kapalı fermantasyon şart mı, 7 günlük açık fermantasyonda 9% a ulaşılabiliyor mu ? birde kuru üzüme eklenecek su miktarı kendisi kadar mı?

    YanıtlaSil
  7. Kurduğumuz mayseyi içe bilirmiyiz.

    YanıtlaSil