Fermantasyon
Başlangıç olarak saccharomyces mayalar (pakmaya) kullanabilirsiniz. 30 gram maya biraz ılık suya atılır yaklaşık 50 gram şeker, 3-4 kaşık pekmez karışımı ile yarım saat karanlıkta bekletilmelidir. Büyük bir kab kullanmalısınız taşırarak her yerin mahvolmasını istemezsiniz. Reçetede verdiğim kadar kilo toz şekeri 19 litre damacananın içine döküp 30 derece sıcaklıktaki damacananın yarısına kadar dökülüp şeker eritilir. maya ilavesinden sonra damacana aynı derece sıcaklıkta su ile doldurup hava kilidi takılarak kapatılır. Max 7 gün gaz çıkışları gözlemlenerek bekletilir. Bu aşama ile damıtıma hazırlanmış olacak. Ayrıntı için Fermantasyonu anlattığım makaleye göz atınız.
Fermantasyon
Nedir? Mayalama Nasıl Yapılır?
Fermantasyon konusunu daha önce bahsetmiştim. Basit olarak şkerin belirli bir organizma (maya) ile yıkılıp farklı ürünler
vermesi ile oluşan bir kimyasal tepkime sürecidir.
Resimde görüldüğü gibi glikozun farklı mayalar ile
mayalanması sonucunda farklı farklı ürünler elde edilmektedir.
Organizmalar (mayalar) her canlı gibi belirli bir ortamda
yaşamını sürdürler. Hazır olarak alınan mayanın uyandırılıp, besinleri
parçalayıp istenilen ürün alınır. Mayaların yüksek verim ile çalışması için
ortam sıcaklı, maya besininin olması, ph seviyelerinin doğru tutulması
gerekir.
Rakı Üretmek İstiyorum Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
Daha önceki yazımda kolay erişilebilen herkesin alabileceği
bir kap olması nedeniyle 19 litrelik damacanaları mayalamalar da tercih
ettiğimizi söylemiştik.
Cam bir damacana örneği. Fermantasyon sürecinde açığa çıkan
gazlar. Cam olanları kullanmak daha sağlıklı olacaktır. O yüzden cam damacana
edinmeye çalışın.
Damıtma işinde kendinizi ilerlettikçe hidrometre ile farklı
karışımla ile kendi mayşenizi hazırlayabilirsiniz, fakat votka üretmek isterseniz; votka en saf alkoldür;
aromatik bileşenlerden arındırılan bir içecek olan votka için basit şekeri
tercih edebilirsiniz.
Rakı Yapımı İçin
Standart Başlangıç Seviye Reçete:
3,150 gram şeker
2-3 gram limon tuzu
30 gram Saccharomyces maya (ekmek mayası)
500 ml pekmez
17litre su
Hazırlanışı:
3 kilo şekerin hacmi kadar alanı boş bırakarak damacananızın
içine ılık su (30'C) koyunuz. be beklemeye alınız. Mayanıza 10 gram toz şeker
ekleyip ılık 360 gram suyu ekleyip pekmezi de üzerine ilave edin ve yavaşça
karıştırın.
Şekilde görüldüğü gibi 30 dakika beklettikten sonra ilk 3 kiloluk şeker damacananın
içinde karıştırılır şeker eridiğinde maya ilave edilir. Ve damacananın ağzına hava kilidi takılarak fermantasyon süresine geçilir.
Damıtma
İlk damıtım: Etil alkol eldesi hacimce %92-94 etil alkol
Reflux kolonunu takıyoruz fermantasyon süreci bitmiş mayşeyi
düdüklünün içine boşaltıyoruz. Isıtmaya başlıyoruz. Termometrede sıcaklık
artığını gözlemleyeceğiz. Refluxlu damıtımlar yapılırken vana sonuna kadar
kapatılır. Termometrede sıcaklık artığı gözlemlendiğinde su pompası
çalıştırılır. Termometrede yükselen sıcaklık vana kapalı olduğu için belirli
bir sıcaklıkta duracaktır. 64 derece gibi bir sıcaklıkta vanaya uzatma borusu
takılmadan önce saniyede bir iki damla damlayacak şekilde açılır ve sıcaklık 76
dereceye yükselene kadar ilk gelen kısım farklı bir kabda toplanır. Bu
kokusundan anlaşılacağı üzere metil alkoldür. Kokusu yapıştırıcı kokusundadır.
Hacmi yaklaşık bir su bardağı kadardır. İspirto niyetine kullanılabilir.
Sıcaklık tam yaklaşık 76- 78 derecede sabit kalınca vana kapatılıp. Uzatma
borusu ve parrot takılır. Sonra yine saniyede 2 damla olacak şekilde vana
açılır. Ve parrotun içine yerleştirilen alkol metreden saflık okunur. Alkol
metrede alkol yüzdesi düşükse yükseltmek için vana hafif hafif kısılır. Bu
şekilde ilk damıtım bitirilmiş olur. Elimizde %92 saflıkta etil alkolümüz var artık .
İkinci damıtım: Anasonlama
Elimizde %92 saflıkta
bir etil alkol var bunu şimdi su ile yüzde 40 a seyreltiyoruz. Seyrelttiğimiz alkol için litreye 80 ila 120 gram öğütülmüş anason katıyoruz ve kazana döküyoruz bu rakamlar tamemen keyfidir istediğiniz karakterde rakı üretmeniz mümkün.
Damıtma düzeneğiniz de ise reflux kolununu çıkarıp pot kolonunu takıyoruz ve damıtıma tekrar geçiyoruz.
Vana yerine direk parrot takılır.
İlk gelen baş dır bunu ayrı bir kabta toplarız. Sonra gelen ise göbektir bu bizim içeceğimiz alkolün kendisidir. Gelen bu alkolü hacmini takip ederek alırız. Bu göbeği ayrı bir kapda toparız. Geri kalan alkolü ise parot da alkol metrede okuyarak yüzde 5 kalana kadar damıtıma devam ederiz. Bu da bizim kuyruk kısmıdır. Şimdi elimizde 3 ayrı kap bulunuyor baş, göbek ve kuyruk. Rakı damak tadı olanlar baş kısmını çok az olduğunundan tadarak anlıyorlar. Yine göbek kısmını tadarak ve koklayarak anlıyorlar. Kuyruk kısmını ise yoğun anason tadı geldiği için kesin olarak ne kadar daha göbek alacağını tadarak biliyorlar. Bu oturdukça sizde de yerleşecektir.
Şimdi göbekteki kabı bekletiyoruz ve sıcaklığı oda sıcaklığına düşünce erikli gibi kaliteli bir su ile alkol oranı yüzde 45 olacak şekilde söndürüyoruz alkol metre yardımı ile. Geriye kalan kuyruk ve başı ne yapacağız?. daha sonra reflux ile damıtılacak mayşe ile beraber onu kazanın içine döküyoruz be yine alkol oranı yüzde 92 olarak alıyoruz. Yani baş ve kuruktaki etil alkolü dökmüyoruz. Tekrar damıtarak anasonundan temizlemiş oluyoruz. Bir litrelik rakı yaptık içine 10 gram şeker atılır. İki küp şeker yada. Üretilen içkiler damıtımdan sonra sert olur. Bu sizi yanıltmasın kapağı çok az açık şekilde yada günde bir kez çalkalayıp kapağını açarak havalandırarak iki haftalık dinlendirmeden sonra afiyetle içebilirsiniz.
Bol Şanş...
İlk gelen baş dır bunu ayrı bir kabta toplarız. Sonra gelen ise göbektir bu bizim içeceğimiz alkolün kendisidir. Gelen bu alkolü hacmini takip ederek alırız. Bu göbeği ayrı bir kapda toparız. Geri kalan alkolü ise parot da alkol metrede okuyarak yüzde 5 kalana kadar damıtıma devam ederiz. Bu da bizim kuyruk kısmıdır. Şimdi elimizde 3 ayrı kap bulunuyor baş, göbek ve kuyruk. Rakı damak tadı olanlar baş kısmını çok az olduğunundan tadarak anlıyorlar. Yine göbek kısmını tadarak ve koklayarak anlıyorlar. Kuyruk kısmını ise yoğun anason tadı geldiği için kesin olarak ne kadar daha göbek alacağını tadarak biliyorlar. Bu oturdukça sizde de yerleşecektir.
Şimdi göbekteki kabı bekletiyoruz ve sıcaklığı oda sıcaklığına düşünce erikli gibi kaliteli bir su ile alkol oranı yüzde 45 olacak şekilde söndürüyoruz alkol metre yardımı ile. Geriye kalan kuyruk ve başı ne yapacağız?. daha sonra reflux ile damıtılacak mayşe ile beraber onu kazanın içine döküyoruz be yine alkol oranı yüzde 92 olarak alıyoruz. Yani baş ve kuruktaki etil alkolü dökmüyoruz. Tekrar damıtarak anasonundan temizlemiş oluyoruz. Bir litrelik rakı yaptık içine 10 gram şeker atılır. İki küp şeker yada. Üretilen içkiler damıtımdan sonra sert olur. Bu sizi yanıltmasın kapağı çok az açık şekilde yada günde bir kez çalkalayıp kapağını açarak havalandırarak iki haftalık dinlendirmeden sonra afiyetle içebilirsiniz.
Bol Şanş...
Saygılarımla...
Hocam reçetedeki tarifi uyguladığımda hidrometre 1055 i gösterdi.bir yanlışlık olmasın.. kapattım kapağı fermantasyona yolladım bakalım ne olacak..
YanıtlaSilMerhaba, durum öyle ise pekmezin şeker oranı farklı olabilir. Tamda bu durum için bugün bu tip durumlar için Hidrometre kullanımı II başlıklı makalemi yazdım. Aradaki fark kadar şeker ilave etmelisin. Ben hesap ettim 1 kilo toz şeker ilavesi yapmalısın. Bol şanş
YanıtlaSilRakıyı seyreltmek için demineralize su kullanın tavsiyelerinide okudum ve uyguluyorum.Ya suyu distile ediyorum yada yağmur suyunu kaynatıp/soğutup kullanıyorum.Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkürlerççç
YanıtlaSilRakıyı seyreltmek için demineralize su kullanın tavsiyelerinide okudum ve uyguluyorum.Ya suyu distile ediyorum yada yağmur suyunu kaynatıp/soğutup kullanıyorum.Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkürlerççç
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBir arkadaşım eczaneden aldığı 1 lt lik alkolü getirdi Buna 1.133 lt su ve 3.46 anason yağı koydum. Ayrıca 1 adet kesme şeker attım. Rakı da hala ispirto kokusu var. Ne yapmalıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.
YanıtlaSilAlkol denatüredir
Siliflah olmaz o....
Sil90 dereceli alkolü 45 dereceye seyrelttim rengi beyezladı ne yapmalıyım
YanıtlaSilGüneşe koyarsan şişeyi rengi saflaşacaktır yalnız kaynamasın
SilGüneşe koyarsan şişeyi rengi saflaşacaktır yalnız kaynamasın
SilHocam 2. damıtımdan sonra arda kalan baş ve kuyruğu bir sonraki damıtmada mayşeye eklemek yerine, anasonladığımız sumaya karıştırıp damıtsak rakımız nasıl olur? teşekkürler.
YanıtlaSilKisik ateste 3 kez damitarak elde ettigim 90 derece alkole Erikli şu koyarak seyreltiğimde rengi beyaz oldu ve güneşe koyduğum rengi degismedi. Alkol neden beyazlatir olabilir tesekkurler
YanıtlaSil
YanıtlaSilTicari amaçlı olmayan EVDE RAKI YAPIMI için Alfasol Saf Anason Yağı
ALFASOL SAF ANASON YAĞI - RAKI YAPIMI
Kesin ve net sonuç için Alfasol Saf Anason Yağını deneyebilirsiniz. Berrak bir ürün oluşur. Koku ve tat olması gerektiği gibi.
1 litre etil alkole
1,2 litre su
3 ml (3 cc ) Alfasol saf anason yağı
3-4 çay kaşığı şeker veya 4 tane küp şeker
ürün hazır hale gelir.
Alfasol anason yağını alkolde
şekeri suda çözün sonra iki kütleyi karıştırıp 1 gün bekleyin
Distile ettiğimiz alkole neden 2 küp şeker koymalıyız?
YanıtlaSilfermentasyon bittiğini farkemez isem ne olur ?
YanıtlaSilVotka için 2. Ve 3. Damıtım gerek varmı
YanıtlaSilsuma rakıya ne gibi etki ediyor bide sumasız yapsak sorun olur mu
YanıtlaSilRakiyi seyralttim ama bu gun 5. Gun biraz aldim icine su koydum beyazlamadi? 2. Damitmayi anason tohumu ile yapmıştım. Icine anason yagi damlatsam olur mu ki?
YanıtlaSilBuradaki görsellerde neden Amerika dan fotolar var? Prizler 110 VAC prizler, damacanalar Türk standartı değil ... neden acaba?
YanıtlaSil