Distilasyon.com

18 Aralık 2014 Perşembe

Raki Üretiminde Hidrometre Kullanımı


Yeni bir makale ile daha karşınızdayım arkadaşlar. Öncelikle yeni kurduğum siteyi takip edip ilgi göstermeniz den dolayı teşekkür etmek isterim. Bilgi paylaşımını daha çok kişiye ulaştırırsak çok daha iyi olacağından eminim. Biliyorsunuz ki paylaştığınız bilgi sizindir. Burada olmamızın sebebi de yalan yanlış şeyler yaparak değil doğru şeyler yaparak gerçeğe hızlı bir şekilde yaklaşmak içindir. Bilgiyi saklayarak değil yayarak daha da büyüyeceğiz arkadaşlar. 

Aldığım bazı sorulardan yola çakarak bu makaleyi yazmaya başladım saat 00.30. Şunu aklınızdan çıkarmayınız ki bir tepkime gerçekleşiyor ise tepkimeye girenler eşittir çıkan ürünlerdir. Berbere gittiniz çokta güzel dalgalı dalgalı saçlarınız var. Güzelce sıfır kestiniz. toplam kilonuz 70,1 gram iken saçları kestirdikten sonra 70,0 oldunuz bu 100 gram nereye gitti? Hemen hepiniz arkadaş 100 gramlık ne uzun saçı varmış adamın diye düşündünüz hehehe. Hesabını yaptınız bakınız 70.1 gram adam tepkimeye girdi sonuç olarak 70 kg adam + 0,1 kg saç çıktı tepkimeden. Neden bunu uzun uzun anlattım ona gelelim.kimyanın en temel kanunlarından biri girenler = çıkanlar. Danışanım soruyor ya bende 19 litre damıtım bekleyen ürün  var ne kadar alkol çıkar? İçinde ne kadar varsa o çıkar. A damıtma sistemiyle damıtsam ne çıkar B damıtma sistemi ile damıtsam ne çıkar? Tekrar ediyorum ürününün içinde ne kadar alkol varsa o kadar alkol çıkar. 'Yarım çıktı, çeyrek çıktı, az çıktı.'  Çıkar efendim çıkar eğer mayalama konusunda yanlışlarımız varsa çıkar, sorunu damıtma düzeneğinde değil mayalama ve fermantasyon bölümünde arıyoruz. 

Gelelim şimdi Hidrometre kullanımına; 

Burada isen bilgi arıyorsun ve bir çok sitede muhtemelen bir bilgi edinmişsindir. Ben sana kestirme bir yol vereceğim. İnternette şeker oranları ile ilgili bir çok tablo görmüşsünüzdür. 'İşte şu kadar yaş üzümü alırsan içinde şu kadar yüzde şeker vardır onu şuna çarp bunu buna böl' olmaz arkadaşlar. Bunlar yaklaşık değerlerdir. Pazardan bir hafta önce aldığınız üzüm neydi öyle değil mi? Tadı damağınızda kaldı ama bu haftakinin yüzüne bakan yok, hiç tatlı değil değil mi? Değil, çünkü hepsi standart şeker oranına mı sahip? Cevabını verdin 'Değil'. 

Yoğunluk farkı ile ölçüm yapan bir alettir hidrometreler. Üzümden, pekmezden, elimize gelebilecek tüm şekerli üründen bir mayşe hazırlayabiliriz. İşte bu ürünler ile sulu bir çözelti hazırladığımızda yoğunluğu nasıl tespit edeceğiz. Evimize laboratuvar kurmayacağız elbette ama lazım olan malzemeleri de temin edeceğiz. 



Hidrometre ve Hidrometreye uyacak bir mezür.

Sana kestirim bir yol vereceğimi söylemiştim. 
Hidrometreyi mezürün içine yerleştir. 1080 OG olmasına dikkat et işte yapman gereken tek şey bu. Mayşe hazırlıyorsun 15 litre suyun var, 2 kilo pekmez ekledin üzerine ne kadar mı şeker ekleyeceksin. 1080 a kadar şeker ekleyeceksin. Daha fazlası? İsraf ediyorsun. Fazla şeker ilave ettim ne yapmalıyım? üzerine su eklediğinizde seyretlmiş olacaksınız. 

Şimdi sana ev ödevi. Biliyorum ev ödevleri sıkıcıdır ama sirke yapmadan şarap yapamazsın. 
Mezürünü ve hidrometreni al (dezenfekte etmeyi de unutmayın) Bir bardağın içine şeker dökün ve değerleri inceleyin. az olması durumunda şeker ilavesi yapmaya devam edin yada şeker çoktur değer yükselmiştir su ilave edin hidrometrenizi yukarı aşağı oynaratarak nasıl çalıştığını çok çabuk öğreneceksiniz. Bu iş çocuk oyuncağı! Şimdi artık Özgürsün! İstediğin reçeteyi istediğin gibi yapabilirsin. Sana özel mayşeler yaparak arkadaşlarına övünebilirsin!

'Şeker oranım fazla olsun canım sıkıntı yok daha çok alkol alırım' diyenler oluyor. Onu da bir sonraki İdeal Fermantasyon süresinde açıklayacağım.




Sana nasıl ulaşırım? 

Youtube kanalım: http://www.youtube.com/channel/UCTBMGrxnHecKnZb3scXbf1w

Google+ kanalım: https://plus.google.com/u/0/115874038557404519825/posts?hl=tr

Mail: lordfireework@gmail.com


Bol Şanş...
Saygılarımla...

5 yorum:

  1. Hidrometre ve mezur olayı biraz kafamı karıştırdı bunun için resim veya video paylaşırmısın beninde basit bir ölçüm var 8 litre su 1kg pekmez 2kg şeker 20gr instant maya =4 büyük rakı

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. abim liseyi zor bitirmiş kişi olarak görsel hafızamın okumaya göre daha iyi olduğunu söyleyebilirim. video yada grafik olarak anlatsan çok makbule geçecek.
    yinede paylaşımların için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Üstadım, gerçekten güzel bilgiler veriyorsun ve son derece açıklayıcı anlatıyorsun. Çok teşekkürler.....

    YanıtlaSil
  5. Bana kalırsa hidrometre ile alkolmetre karıştırılmış

    YanıtlaSil