Distilasyon.com

21 Aralık 2014 Pazar

İmbik Temizliği, Ph Kadığı Kullanımı ve Ortam Ph'ı Ayarlamak


İçki üretiminde neden bakır kullanıldığından bahsetmiştik. Bu makalede çeşitli yöntemler ile imbik temizliğinden söz edeceğiz ve akabinde mavimsi distilat çıkışı literatür ismi blue spirit olarak bilinen sorunun üzerinden nasıl geleceğimizi anlatacağım. 

Bakırın bazı bileşikleri bünyesinde tutma ve bu özelliğinden dolayı distilatın kalitesini yükselttiğini biliyoruz. Aynı zamanda bakırın tepkimeye girmesi ile yüzeysel kirlilikte söz konusudur. Distilatınızın kaliteli olması açısında ve bir hassa sağlığınız açısında her damıtım öncesi temizlemeniz gerekiyor. Peki nasıl temizleyebiliriz? 

  • Sitrik asit (limon tuzu) sulu çözeltisi ile; %3-5 lik limon tuzunu suyun içinde eritip malzemenizi yıkayabilirsiniz.
  • Sirke distilasyonu; damıtım sisteminizi kurup sistem büyüklüğüne göre 200 -300 ml distile toplayabilirsiniz.
  • Küçük boy sirke alıp içine bir kaşık yemek tuzu karıştırarak hazırlayacağınız bir karışım ile de temizlik işlemi yapabilirsiniz.
Bu işlemleri gerçekleştirmeniz sonucunda sisteminiz damıtıma hazır bir hale gelecek tertemiz olacaktır. 

Blue spirit sorununa gelince; fermantasyon ortamı maya besinleri açısından derişik ise ortam bazikleşir ve amonyak oluşur. Amonyak buharı alkolle birlikte bakır borulardan taşınırken amonyak kompleksi meydana getirerek mavimsi distilatın çıkmasına neden olur. Dikkat etmeni öneririm, gerçekten ciddi bir problemdir. Bir çok amatör damıtıcının yaşadığı sorunların başında gelir ve bazende bilinçsizce onlarca zaman nerede yanlış yaptıklarını bulamadan devam eden bir süreçtir. En iyi çözümü ise reçetelerinize limon tuzu ekleyerek mayşenizin ortam ph'ını ayarlamaktan geçer. 



Kurduğumuz mayşenin öncelikle ph kağıdı yardımı ile ph ınu tespit ederiz. Ph 4,5 ila 5,5 aralığına gelene kadar durumuna göre bir gram bir gram limon tuzu ilave ederiz. Ph kağıtlarının kullanımı basittir. Ph aralığı 0-14 olanlarından almanız gerekiyor. Yukarıda bir örneğini görüyorsunuz. Skalalarda ara numaralar bulunmaz çözeltinizin içine batırıp çıkardığınız ph kağıdınıza baktığınızda ne 4 ne 5'e benzemiyor tam aralarında kalıyorsa ph ın bu iki değer arasına kaldığını anlayabilirsiniz. 

Böylelikle imbik temizliği ve mayşe hazırlama da ph ayarlama konulu makalemizin de sonuna gelmiş bulunmaktayız. Çıkmadan önce diğer yazılarıma göz at emin ol atladığın bir yer olabilir.



Bol Şanş...
Saygılarımla...



3 yorum:

  1. fermentasyonu bitmiş sumaya limon tuzu koyarak amonyağı uzaklaştırabilir miyiz?

    YanıtlaSil
  2. temizlikle ilgili verdiğiniz bilgiler net ortamında tek...teşekkürler ciddi faydanız var insanlara..

    YanıtlaSil
  3. Ahmet cim.Selamlar. uzun zaman oldu görüşmeyeli.Ahmet Kömürcüoğlu (mühendis ahmet)Metronom Kafe Denizli. 05327654482

    YanıtlaSil