Hiç bir rus ile muhabbet ettiniz mi bilmiyorum ama içki olan votka ile su olarak vokta'yı birbirine çok yakın söylerler. 'Vadi' su iken 'Vodi' vokta. Su gibi içtiklerinden olsa gerek. Anlayacağınız üzere bu makalemizin konusu votka üretiminden bahsedeceğiz.
Kolonlu
Damıtım
Yapımını en sevdiğim
içki türüdür. Eğer yeni başladıysanız başınızı ağrıtacak bir distilasyon serisi
yapmayı öğrenmiş olacaksınız. Birde buna bilinçsizce kullanılan pot still
eklenirse halinizi düşünmek bile istemiyorum. Ekmek mayasının kokusu, fusel
yağların ağır tadları derken kaliteli bir votka yapmak size işkence olacaktır.
Eğer kolonlu imbiğin
yok ise bana sorarsan kalkışma derim. Edinmek zor değil aşağıdaki linkten
tedarik edebilirsin. (Tedarik için Tıklayın)
Pot still ile şöyle
damıtılır böyle damıtılır demeyeceğim bu otomobili uçak gibi şöyle kullanırsın
demek gibi saçma olacaktır. Reflux sistemler ile en yüksek döngü ayarlanır.
Alkol alımı olabildiğince yavaşlatılır ve damıtım esnasında sıcaklık
sabitlenir. Zaten alkolmetreden okuyacağınız değerler ile saflığın durumuna
göre alkol alımını yavaşlatacaksınız. Damıttığınız hacme göre bu sıcaklık hiç
değişmeden olduğu yerde kalacaktır. Bilmeniz gereken reflux kolonda en başta en
düşük değerde alkol alımı yaparak sıcaklık gözlenir.
Sıcaklık Etanolün
kaynama sıcaklığı olan 78,37°C e kadar olan süreçte gelen tüm ürünler
alınır ve ayrılır. Şu bizim 'ilk başta gelen bir bardak atılır' yanılgısı var
ya hani daha önceki makalelerimde bahsetmiştim işte bu kısımdır. Ben senin
mayşeni bilemem, kaynattığın kazanı bilemem kalkıp birde teşhis koyarsam
bu tamamen cahillik olur. Yapacaksak bilinçli yapacağımızdan bahsettik.
Öncelikle şunu biliniz.
Etil alkol kaynama sıcaklığı 78,37°C ama bu deniz seviyesindedir. Siz rakımı
1000 olan bir yerde damıtım yapıyorsanız bu etil alkol alma sıcaklığınız
yaklaşık 75°C olacaktır. Reflux sistemlerde votka yaptığınız ilk damıtımda
etil alkolün sabit kaldığı sıcaklığınız; bulunduğunuz yerde, sizin için etil
alkolün kaynama sıcaklığını verecektir. Bunu genel kültür olarak bir kenera not
edebilirsiniz. Votka yaparken ben 78°C ye kadar gelen tüm ürünleri atayım
demeyin sonra hehehe :).
İlk gelen distilatın
atılması konusuna gelecek olursak tekrar. Ayırınız gaz lambasında
değerlendiriniz derim ben ama illa atacaksanız da yine siz bilirsiniz. Sizim
etanol alma sıcaklığını diyelim 75°C olsun Reflux sistemde en düşük alkol
alımı yaparken 75°C sıcaklığa kadar olan ürünü ayırıyoruz. Bu distilatın
içinde aseton vemetil alkol bulunmaktadır. Belki 10 ml çıkacak belki 50 ml
çıkacaktır. Ama yine de içimiz ferahlasın isterseniz de sıcaklık etil alkole
sabitlenince fazladan 10 ml daha etil alkolden alabilirsiniz.
Damıtımımız etil alkol
bitene kadar sabit sıcaklıkta devam edecektir. Eğer kolon soğutması yapmada
sıkıntılar yaşamıyorsanız. Etil alkolün bitimine yakın sıcaklık artmaya
başlayacaktır. Bu durumda farklı ürünü sıcaklık aldığınız etil alkol
sıcaklığının 15°C fazla olana kadar farklı bir kaba biriktirin. Bu
ürün fazla olmayacaktır. İçerisinde fuzel yağlar ve sudan oluşan bir grup bunu
bir sonraki damıtıma hazır mayeşenin içerisine atarak alkolü kazanmış
olursunuz. Bu ayırıp mayşeye ilave işlemlerini 5 seferden fazla yapmayınız. 5.
Seferde tamamen çöpe dökebilirsiniz.
Aktif Karbon
Distilasyondaki ustalık
iyi ise aktif karbona pek fazla iş düşmeyecektir. Ama kaliteli saf bir votka
için aktif karbonlama işlemi de yapılır. Buraya dikkat her aktif karbon ile
aktif karbon filtre yapılmaz. Norit PK 1 - 3 Granül Aktif
Karbon Alkol ve votka pürifikasyonunda kullanılan, buhar
aktivasyonuyla üretilmiş granül aktif karbon kullanılmalıdır. Ayrıca yaygın
olarak kullanılan plastik sistemler içinde değil çelik borular yada bakır
borular içinde karbon fitre yapmalısınız. Aktif karbonların altında birde silis
kum filtre kullanılır. Temin edebildiğiniz en ince mesh de silis kumunu
filtrenizin altına yerleştirip bir filtre tasarımı yapmanız gerekiyor yine
ilgilenen olursa benimle irtibata geçebilir. Filtre altta silis kum üstünde
Granül aktif karbondan oluşur. Borunuzun bakır veya çelik olması çok daha mantıklı
olacaktır. Tüm bunları dinmek zor hazır bulabilir miyim diyorsanız Aktif karbon düzeneğini (Tedarik için tıklayın).
%96 alkolümüzü damıtmıştık %55 e seyreltiyoruz ve
litreye 0,5 gram sodyum bikarbonat ekliyoruz. Eklediğimiz bu sodyum bikarbonat
daha sonra filtre içinde kalacaktır.
Filtre ettiğimiz distileyi son olarak %40 a
seyreltip litreye 3-5 ml gliserin katarak dinlenmeye alırız. Gliserin tadın
yumuşatılmasında etanolün acılığının giderilmesinde kullanılır.
Bol Şans...
Bol Şans...
Norit PK 1-3 aktif karbonu nereden temin edebilirim?
YanıtlaSilÜrünü set olarak www.sanalpazar.com/Bakir-Aktif-Karbon-Filtre-Duzenegi__isp50941435 adresinden temin edebilirsiniz.
YanıtlaSilrusça su=voda.
YanıtlaSilVodka rusça gene vodka demek, zaten vodka rusça bi kelime bize onlardan geçmiş. Suda voda demek kelimeler yakın ama senin yazdığın gibi değil. Kopyala yapistir yapmadan once yeni kopyaladigina bak bi dogrumu yanlismi
YanıtlaSilİyi günler su arıtma cihazı olarak tasarladıgımız fakat cevremde votka yapanlardan daha çok ragbet gören bi ürünüm var gümüş iyonlu aktif karbon içeren iki katlı bir sürahim var ihtiyaç duyarsanız ilgilenenlere ulastırırım 5318607041
YanıtlaSilİyi günler su arıtma cihazı olarak tasarladıgımız fakat cevremde votka yapanlardan daha çok ragbet gören bi ürünüm var gümüş iyonlu aktif karbon içeren iki katlı bir sürahim var ihtiyaç duyarsanız ilgilenenlere ulastırırım 5318607041
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilAlkole sodyum bikarbonat koymamızın sebebi nedir acaba?