Distilasyon.com

24 Aralık 2014 Çarşamba

Evde Votka Yapımı


Hiç bir rus ile muhabbet ettiniz mi bilmiyorum ama içki olan votka ile su olarak vokta'yı birbirine çok yakın söylerler. 'Vadi' su iken 'Vodi' vokta. Su gibi içtiklerinden olsa gerek. Anlayacağınız üzere bu makalemizin konusu votka üretiminden bahsedeceğiz.

Kolonlu Damıtım
                                                           
Yapımını en sevdiğim içki türüdür. Eğer yeni başladıysanız başınızı ağrıtacak bir distilasyon serisi yapmayı öğrenmiş olacaksınız. Birde buna bilinçsizce kullanılan pot still eklenirse halinizi düşünmek bile istemiyorum. Ekmek mayasının kokusu, fusel yağların ağır tadları derken kaliteli bir votka yapmak size işkence olacaktır.

Eğer kolonlu imbiğin yok ise bana sorarsan kalkışma derim. Edinmek zor değil aşağıdaki linkten tedarik edebilirsin. (Tedarik için Tıklayın)

Pot still ile şöyle damıtılır böyle damıtılır demeyeceğim bu otomobili uçak gibi şöyle kullanırsın demek gibi saçma olacaktır. Reflux sistemler ile en yüksek döngü ayarlanır. Alkol alımı olabildiğince yavaşlatılır ve damıtım esnasında sıcaklık sabitlenir. Zaten alkolmetreden okuyacağınız değerler ile saflığın durumuna göre alkol alımını yavaşlatacaksınız. Damıttığınız hacme göre bu sıcaklık hiç değişmeden olduğu yerde kalacaktır. Bilmeniz gereken reflux kolonda en başta en düşük değerde alkol alımı yaparak sıcaklık gözlenir. 

Sıcaklık Etanolün kaynama sıcaklığı olan 78,37°C e kadar olan süreçte gelen tüm ürünler alınır ve ayrılır. Şu bizim 'ilk başta gelen bir bardak atılır' yanılgısı var ya hani daha önceki makalelerimde bahsetmiştim işte bu kısımdır. Ben senin mayşeni bilemem, kaynattığın kazanı bilemem kalkıp birde teşhis koyarsam bu tamamen cahillik olur. Yapacaksak bilinçli yapacağımızdan bahsettik. 

Öncelikle şunu biliniz. Etil alkol kaynama sıcaklığı 78,37°C ama bu deniz seviyesindedir. Siz rakımı 1000 olan bir yerde damıtım yapıyorsanız bu etil alkol alma sıcaklığınız yaklaşık 75°C olacaktır. Reflux sistemlerde votka yaptığınız ilk damıtımda etil alkolün sabit kaldığı sıcaklığınız; bulunduğunuz yerde, sizin için etil alkolün kaynama sıcaklığını verecektir. Bunu genel kültür olarak bir kenera not edebilirsiniz. Votka yaparken ben 78°C  ye kadar gelen tüm ürünleri atayım demeyin sonra hehehe :). 

İlk gelen distilatın atılması konusuna gelecek olursak tekrar. Ayırınız gaz lambasında değerlendiriniz derim ben ama illa atacaksanız da yine siz bilirsiniz. Sizim etanol alma sıcaklığını diyelim 75°C olsun Reflux sistemde en düşük alkol alımı yaparken 75°C  sıcaklığa kadar olan ürünü ayırıyoruz. Bu distilatın içinde aseton vemetil alkol bulunmaktadır. Belki 10 ml çıkacak belki 50 ml çıkacaktır. Ama yine de içimiz ferahlasın isterseniz de sıcaklık etil alkole sabitlenince fazladan 10 ml daha etil alkolden alabilirsiniz.

Damıtımımız etil alkol bitene kadar sabit sıcaklıkta devam edecektir. Eğer kolon soğutması yapmada sıkıntılar yaşamıyorsanız. Etil alkolün bitimine yakın sıcaklık artmaya başlayacaktır. Bu durumda farklı ürünü sıcaklık aldığınız etil alkol sıcaklığının 15°C fazla olana kadar farklı bir kaba biriktirin. Bu ürün fazla olmayacaktır. İçerisinde fuzel yağlar ve sudan oluşan bir grup bunu bir sonraki damıtıma hazır mayeşenin içerisine atarak alkolü kazanmış olursunuz. Bu ayırıp mayşeye ilave işlemlerini 5 seferden fazla yapmayınız. 5. Seferde tamamen çöpe dökebilirsiniz.



Aktif Karbon


Distilasyondaki ustalık iyi ise aktif karbona pek fazla iş düşmeyecektir. Ama kaliteli saf bir votka için aktif karbonlama işlemi de yapılır. Buraya dikkat her aktif karbon ile aktif karbon filtre yapılmaz. Norit PK 1 - 3   Granül Aktif Karbon Alkol ve votka pürifikasyonunda kullanılan, buhar aktivasyonuyla üretilmiş granül aktif karbon kullanılmalıdır. Ayrıca yaygın olarak kullanılan plastik sistemler içinde değil çelik borular yada bakır borular içinde karbon fitre yapmalısınız. Aktif karbonların altında birde silis kum filtre kullanılır. Temin edebildiğiniz en ince mesh de silis kumunu filtrenizin altına yerleştirip bir filtre tasarımı yapmanız gerekiyor yine ilgilenen olursa benimle irtibata geçebilir. Filtre altta silis kum üstünde Granül aktif karbondan oluşur. Borunuzun bakır veya çelik olması çok daha mantıklı olacaktır. Tüm bunları dinmek zor hazır bulabilir miyim diyorsanız Aktif karbon düzeneğini  (Tedarik için tıklayın).

%96 alkolümüzü damıtmıştık %55 e seyreltiyoruz ve litreye 0,5 gram sodyum bikarbonat ekliyoruz. Eklediğimiz bu sodyum bikarbonat daha sonra filtre içinde kalacaktır. 

Filtre ettiğimiz distileyi son olarak %40 a seyreltip litreye 3-5 ml gliserin katarak dinlenmeye alırız. Gliserin tadın yumuşatılmasında etanolün acılığının giderilmesinde kullanılır.

Bol Şans...


7 yorum:

  1. Norit PK 1-3 aktif karbonu nereden temin edebilirim?

    YanıtlaSil
  2. Ürünü set olarak www.sanalpazar.com/Bakir-Aktif-Karbon-Filtre-Duzenegi__isp50941435 adresinden temin edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Vodka rusça gene vodka demek, zaten vodka rusça bi kelime bize onlardan geçmiş. Suda voda demek kelimeler yakın ama senin yazdığın gibi değil. Kopyala yapistir yapmadan once yeni kopyaladigina bak bi dogrumu yanlismi

    YanıtlaSil
  4. İyi günler su arıtma cihazı olarak tasarladıgımız fakat cevremde votka yapanlardan daha çok ragbet gören bi ürünüm var gümüş iyonlu aktif karbon içeren iki katlı bir sürahim var ihtiyaç duyarsanız ilgilenenlere ulastırırım 5318607041

    YanıtlaSil
  5. İyi günler su arıtma cihazı olarak tasarladıgımız fakat cevremde votka yapanlardan daha çok ragbet gören bi ürünüm var gümüş iyonlu aktif karbon içeren iki katlı bir sürahim var ihtiyaç duyarsanız ilgilenenlere ulastırırım 5318607041

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,

    Alkole sodyum bikarbonat koymamızın sebebi nedir acaba?

    YanıtlaSil