Merhaba yeni yılın ilk makalesi ile birlikte ilk makalem ile start veriyorum. Bugünkü konumuzu da yine bir danışanın sorusu üzerine gideceğiz. Ayrıca sıcaklık için kullandığımız derece için Celsius (°C) alkol derecesi içinde sık sık Alcohol By Volume (AbV) ibaresini kullanacağız bilginiz olsun.
Ne kadar ürün alıyorsun? Toplam ne kadar
alıyorsun?
Bu tarz sorular sizin cahil cahil damıtma işine
bodoslama atladığınızın göstergesidir. Senin burada olmanın amacı öğrenmek
olduğundan kendini geliştireceğini biliyorum.
Neden bunu söylüyorum gelelim bunu anlamaya. Bakınız
aromatik bileşenli içkilerde fermantasyonu tamamlanan mayşenin Abv' mü kalite
bakımından %8 ila %9 tutulur. İdeal fermantasyon süresinde anlattık dedik ki en
fazla 7 gün. İşte ilk yedi gün sonunda %8 - %9 Abv elde ettik. Daha fazla
beklediniz diyelim 25 gün bu sefer sizin alkol oranınız kalkıpta %35 olmaz.
İşin içine ağır alkolleri de kattığınız ve bu ağır alkollerin etil alkolün
kaynama noktasına yakın oluşundan dolayı alınacak sumanın kalitesini düşürürsünüz.
Kimyada bir kanun var arkadaşlar giren ürün =
çıkan ürün yani şimdi sizin mayşeniz giren sumanız çıkan değil mi? Peki
neden damıtıyorsunuz? Düşük orandaki alkolü diğer birleşiklerden kurtararak saf
hale getirmek için. Örnekleyelim bir odada on top var sadece bir tanesi mavi
diğerleri kırmızı, yüzde 10 mavi top var öğle değil mi? Aldınız bu mavi topu
içinde hiç top olmayan başka bir odaya koydunuz. Bu odada tek bir top var ve
yüzde yüz mavi top oldu.
İşte ayrıştırma işlemleri böyledir. Karışımdan bir
ürünü çekmektir. Damıttığın makine senin alkolünü çalmaz. Aman şu
makinede şu kadar alıyordum böyle oldu demeyin. AvB mü %45 olan bir suma 2
litre gelirken, Avb %96 olan bir suma 1 gelince yahu iyi de benim ürün az mı
geldi derseniz yanılırsınız. Fermantasyonu tamamlanmış ne kadar alkol var ise
siz o ürünü alırsınız.
Hidrometre kullanımında size belirli bir
konsantrasyon değerinde ölçüm yaparak kendi reçetelerinizi oluşturabileceğinizi
vermiştim. Belirli bir şeker oranı ile fermantasyona gidiyoruz. Fermantasyon
günler sürüyor daha kısa yoldan daha çok ürün elde edebilir miyiz? Üstüne
basarak söylediğimiz gibi kaliteyi düşürecekseniz bu işe girmeyin. Sağlığınızı
da damak zevkinizi de bozmayın. Aromatik kökenli içkilerde fermantasyon sonrası
Abv %9 u geçmemelidir. %1 için alkolünüzü kirletmenize 2 hafta beklemenize
gerek yoktur.
Hidrometrede şeker konsantrasyonunu artırsak ne
olur?
Toz şeker mayalarımızın pek hoşuna giden bir şeker
değildir. Mayanın içine onu at bunu at şöyle yap böyle yap olmaz. Onlarında
kendiniz gibi bir canlı olduğunu unutmayınız. Asidik bir ortamda nefes almanız
nasıl zorlaşır? 45 derece sıcaklıkta nasıl bunalırsınız? Zifiri
karanlıkta nasıl hiç bir şeyi göremezsiniz. Yüksek sesli ortamlarda kafanız
şişer?
Sizin için alkol üreten canlılara iyi
davranmalısınız dostlar. Bu elemanların maaşlarını, yemeğini, sosyal güvenlik
şartlarını, iş güvenlik ortamını sağlamalısınız :) Yüksek konsantrasyonda
şekeri alkole çevirmek mayalar için sıkıntılı bir durumdur. Birde ortam sıcaklığını
düşük ve saf sakkaroz (toz şeker) kullanıyorsanız. Maximum şeker konsantrasyonu
%17.5 dur.
Bu yüzden Fermantasyon hazırlarken fazla şeker atmak
nihai üründe alkol artışına sebep olmadığı gibi israf ettiğiniz gibi mayaların
çalışma ortamlarını da bozmuş olacaksınız.
Tüm bu oranlar Turbo Mayalar hariç tutularak
yazılmıştır. Turbo mayalar farklı genetiklerdeki mayalardır. İleri seviyeye
gelmeden turbo mayalar kullanmamanızı öneririm.
Bol Şanş...
Saygılarımla...
Çok güzel anlatmışsınız teşekkürler ama bir de basit örnekle 19 lt bir damacanaya ne kadar şeker koymalıyız onu yazsaydınız daha güzel olurdu
YanıtlaSil19 Lt Damacana için 4 kg. şeker.
YanıtlaSilMerhabalar. Tek bir sorum olacak; alkollü mayşe içilir mi? Sağlığa bir zararı var mıdır?
YanıtlaSilAli Bozkurt kardeşe cevap olarak kendi sorumu cevaplayayım; yaptığım ya da yaptığımız bir çeşit cider'miş zaten. ben 10 günün sonunda aldım ve mis gibi içtim soğutarak. cider üretim tekniklerine bakarak ürünü mükemmelleştirebilirsiniz. saygılarımla.
SilFermantasyonu tamamlanan mayşeyle damıtıma geçtim.30 Abv, alkol geldi. Damıtımı kestim mayşeyide döktüm sorun ne olabilir? Yardım rica ediyorum
YanıtlaSil