Dikkatimi çeken diğer olaylardan birisi de doğru
fermantasyon ortamı oluşturulamamasıdır. Daha önce birileri bir fermantasyon
ortamı oluşturmuş ve bunun aynını alıp kopyala yapıştır yapmak size extra bir
şey katmaz. Daha önce dediğim gibi yeni başlıyorsanız fazlaca okuyunuz. Hele
bilgi kirliliğinden oluşturulmuş onca site varken. Lafı uzatmadan Fermantasyon
ortamına etki eden faktörlerden bahsedelim.
Fermantasyon hızını neler belirler?
Dostlarım şunu unutmamamız gerekiyor ki mikroorganizmalar da
belirli şartlar altında çalışırlar. Ve verimli çalışmaları için bu ortamı
sağlamanız gerekmektedir. Nelerdir bu gerekli şartlar?
- Ortamdaki glikoz miktarı
- Ortamın sıcaklığı
- Canlı organizma sayısı
- Aktivasyon enerjisi
- Ph
- İnhibitör madde
- Etil Alkol miktarı
- CO2 miktarı
Evet arkadaşlar bir çoğundan daha önceki makalelerde
bahsettik. Glikoz oranını hidrometre ile tayin etmiştik ne kadar şeker
kullanacağımızı biliyoruz.
Sıcaklığın 25°C ile 30°C derece olması önemlidir bunun için
akvaryum ısıtıcılarının kullanıldığı gibi izolasyon makineleri yapılarak bir
kaç fermantenin ortam sıcaklığı belirli oranda tutulması sağlanır.
Canlı organizma sayısı mayanın ne kadar olması gerektiğidir.
Ne kadar çoksa o kadar iyi gibi düşünmeyin yeteri kadardır. Yeteri kadarın
altında olması hızın düşmesine neden olabilir.
Ph Konusunu da ele almıştık. İlgili makaleden bilgi
alınız.
İnhibitör madde maya besinidir. Bu konuda farklı bir makale
yazana kadar şimdilik sizi biraz bekleteceğim.
Etil alkolün çokluğu, fermantasyonda bilindiği üzere çıkan
ürünümüz etil alkoldür ve ortamda fazlalaşması, glikozun azalması fermantasyonu
hatırı sayılır şekilde azaltır o yüzden ideal fermantasyon bölümünde
fermantasyon süresinden bahsetmiştik.
Karbondioksit içinde hava kilitleri kullanarak ortamdan
uzaklaştırmayı sağlıyoruz.
Başka bir makalede buluşmak üzere, hoşçakal...
Bol Şans...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder