Distilasyon.com

12 Ocak 2015 Pazartesi

Fermantasyonda Hava Kilidi ve Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?


Uzun bir aradan sonra yeniden beraberiz arkadaşlar, rahatsızlığım nedeni ile sahalardan uzak kaldık. Bana bol şans dileyin. 

Bugün fermantasyon sürecinde hava kilidi kullanımı, farklı hava kilitleri ve benim önerim olan hava kilidi hakkında bilgi vereyim. Pek önemsiz gibi bir konudur fakat dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. 

Bilindiği üzere fermantasyon bir yaşam ortamıdır ve yaşayan tüm canlılar gibi mikroorganizmalarda solunum yaparlar. Solunum denilince aklınıza ilk olarak oksijen gelse de fermantasyonda oksijensiz bir ortam vardır. Ortamdan sıvı olarak alınılan bir ürün gaz olarak açığa çıkabilir ve bu ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Aksi halde kapağı kapalı kapta bir problem zuhur edebilir. Hem ortama oksijenin girmesini engelleyeceğiz, hemde ortamdaki atık gazı dışarı çıkaracaksak faklı çeşitlerde hava kilitleri kullanabiliriz.

Aşağıda genel olarak kullanılan hava kilitlerine örnekler vereceğim.


Yeni başladıysanız eğlenceli yöntemdir su havuzu içinden çıkan baloncukları gördükçe mayacıklarım alkolümü üretiyorlar diye başında bile bekleyebilirsiniz. Keyfini çıkarın. 


Bunlar farklı farklı hava kilitleri, şarap malzemeleri satan yerlerde bolca bulunmakta, kendinizde kendi hava kilidinizi yapabilirsiniz.


Şimdi gelelim önemli gördüğüm hususa arkadaşlar yaptığınız fermantasyonu evinizde yaptığınızı düşünürsek, atık hava evinizde kötü bir kokuya neden olabilir bu yüzden akvaryum hortumları edinip borunuzu, dışarı verebilirsiniz. 

Ayrıca akvaryumcularda hava valfleri bulunur. Bu valfler basılan bir havanın geri tepmemisi önler. Bir tıpanın başına takacağınız valfi ve onun ucuna taktığınız hortumu da dışarı verirseniz valften gelen sesleri de engellemiş olursunuz.



Birkaç fermanteniz var ise hortumları bir hortuma toplamak için bağlantı aparatları kullanabilirsiniz.


Üzerinde durulması gereken diğer bir durumda yeni başlayanlar için geçerli, bir mayşe hazırlıyorsanız kabın tamamını doldurmamayı tercih edin. Bazen fermantasyonun hızlı gerçekleştirilmesi sonucunda taşmalar meydana gelebileceğinden evinizi kirletebilirsiniz. 



Bir makalemizin daha sonuna geldik, beğenip yorum bırakmayı unutma. Yeni makaleler için takip etmeyi unutmayın. 



Bol Şanş...
Saygılarımla...


7 Ocak 2015 Çarşamba

Acidtrip ve Türkiye'de Damıtma Üzerine Derleme


Türkiye'de moonshine kültüründen bahsetmedik ama bugün sizlerle Türkiye'de moonshine kültürünü benimsemiş ve bilgilerini bir çok amatör damıtıcı ile paylaşmaktan kaçınmayan Acidtrip' in bizler ile paylaştığı bazı yazılarından düzenleyerek bir makale yazacağız. Kendisinden de söz aldık umarım yakın zamanda kendi gözünden Türkiye'de Moonshine Kültürü ile ilgili bir yazıyı burada yayınlarız. Hiç bekletmeden derlememize geçiyoruz....

Temelde rom için 3.5 kg toz şeker 300 gr da üzüm pekmezini suyla 20 litreye tamamlayıp mayalandığında %10 civarından alkol içeren mayşe oluşur. Bunun pot still ya da reflux still damıtılmasıylada spirit denilen (türkçe karşılığı ispirto) ürün elde edilir. Meşe fıçılarda olgunlaşmaya bırakıldıktan sonra ise eldeki ürünün adı rom olur. Tabi gerçekte rom şeker kamışı melasından olur böyle bir imkanın zor olmasından dolayı bu tarif kullanılır genelde. En basit rom üretimide böyledir.

Daha önce yazdığım yazıları okursanız damıtmanın kaynatıp buharlaştırıp yoğunlaştırmaktan ibaret olmadığını anlamışsınzıdır. İlk gelen kısım foreshot atılır. Sonra gelen head ve middle kısımları içki için kullanılır. En son kısım Türkiye'de kazan dibi tabiriyle tails (kuyruklar) ağır alkolleri içerir. Ağır alkoller fuzel yağları olarak bilinir. İçlerinde amil alkol türevleri ile bütil alkol türevleri bulunur. Bu kısımdan ufak miktarda heads ve middles kısımlarına karıştırılıp harman yapılarak istenilen tat ve aroma yakalanmaya çalışılır. 

Bu arada not olarak düşmek istiyorum; sahte içki veya sahte rakı diye duyduğumuz içkiler bu anlattığım şekilde yapılmamaktadır. Teknik etil alkol hatta bazı cahiller ucuz diye teknik metil alkolü alıp viski aroması,anason yağı vs katarak şişelerler. Sonuç ise katliamdan farksızdır. Benim anlattığım bu içki üretim yöntemleriyle oluşan içkiye "kaçak içki, kaçak viski, kaçak rom, kaçak rakı vs" adı verilir. Amerika'da ise "moonshine" olarak bilinir. 

Türkiye'de ise genelde boğma,boğma rakı diye anılır. Çoğu anason içermez. Bir bakıma olgunlaştırılmamış brendi tarzında içkilerdir. Hatay'lı, Adana'lı arkadaşlar alınmasın ama yaptıkları çoğu içkiler "congeners" denen etil asetat, metil alkol, çeşitli aldehitler, aseton, çok uçucu alkol, aldehit ve ketonları çok fazla içerir. İlk geleni yani foreshot kısmını atmadıkları için yaptıkları içkiler böyledir. İnsana çok fazla zarar vermez ama kronik alımda karaciğerde toksik etkiye ve beyinde hasara uğratır. 

Diğer önemli husus ise damıtma yaptıkları imbikleri lehimlerken sıradan lehim kullanmalarıdır. Lehimde bulunan kurşun damıtma sırasında alkol buharıyla taşınır. Bunun için lehimde oksijen kaynaklı bakır çubuk ile kaynak yapılması şarttır. Kimse maddiyat, zevk uğruna araştırmadan distile alkollü içki üretmemelidir. Her şeyden önce ilk önemli olan tek gerçek sağlıktır. Herhangi bir araştırma hastanesinin nöroloji katına gidip hastaları görmeniz anlatmama yetecektir. 

Zaten dünya kirleniyor birçok şekilde zararlı şeylere maruz kalıyoruz. Tüm bunların arasında sigara içme, bilinçsizce damıtılarak yapılmış içkileri içmek zaten var olan hastalanma risklerini iyice tavana çıkartacaktır. Ömür geçmekte, zevkler ve gerçekler arasında gidip geldiğimiz dünyada hayatın tadını çıkartmaya çalışmak kimseyi kırmamak hatta konuşulması gereken yerde susup çekip gitmek en güzelidir benim bakışımdan. 

Teknik konuya gelirsek, Düşünülmesi gereken parametre sayısı göründüğünden daha fazladır. Ben hala yeni birçok şey öğreniyorum damıtma konusunda. Bilimin ve tecrübenin birlikte ilerlediği bir konudur damıtma. Ne geleneksel yöntemlerle ne de bilimsel yöntemlerle başarıya ulaşmak mümkün değildir. İkisinin dengeli olduğu ve işin içine duygunun girmesiyle gerçek bir içki ortaya çıkar.



Acidtrip... 

Neden İmbik Yapımı Hakkında Makale Yazmıyorum?


Arkadaşlar, profesörlük bir alanda geniş kapsamlı bilgi sahibi olmaktır. Ben damıtım yapacağım diyorsanız sizin odaklanmanız gereken şey distilasyon olmalıdır. Her ikisi içinde çalışmaya başlamadan önce ön hazırlık yapılmalıdır. Karambol olarak bu işle kalkışmak sizi hüsrana uğratır.

18 yaşına geldiğinizde ehliyet alacaksınız. Ehliyet almanız için gerekenleri karşılıyorsunuz, siciliniz düzgün, hastalığınız yok vb... ve yeterlilik sınılarına girersiniz. Motor, sağlık, trafik gibi konulardan. Pratik bilgilerini alırsınız ama işin birde direksiyona geçme kısmı vardır. Gaza basarken debriyajdan ayağınızı yavaştan kaldırmak gibi. Soğuk havalarda el frenini çekmek yerine ikinci viteste tutmak gibi. Bu soğuk havalarda birde tüyo verdim size :) Nihayetinde bine bine öğrenirsiniz.

Kimse size kullandığınız arabayı kendinizin yapması gibi bir yük yükleyemez. Sizde zaten motoru şöyle yapayım. Hidrolik presleri balataya bağlayayım diye gereksiz bir araştırmanın içine girmezsiniz. Gücünüz yettiği ölçüde bir araç alır binersiniz.

Etrafta o kadar çok gelişi güzel yapılmış makine var ki. Üzgünüm ama gerçekten çok ilkeller. İlkel olabilir ama işin içine birde sağlığa zararlı olanları var. Çoğu bilinçsizce yapılıyor. Olmuyor, olmuyor, olmuyor. Sizinle distilasyon konusunda 18 makale paylaştım ama daha yazacak onlarca şey daha var. Ehliyet verirken arabanın pistonlarını tornada işletmiyorlar sonuçta. Kaleme alınacak olursa damıtım düzenekleri onlarca sayfa makale çıkar.

Sizden istediğim teknik adam değilseniz bu işlere kalkışıp kafanızı bu işe odaklamak yerine distilasyon kısmında harikalar yaratmanız. Bir soru gelse ve açıklamaya başlasak inanın bu çok uzun bir süreç olur ve vakit alır.  Ve lütfen bana benim makine var şunu söyle bağlasam nasıl olur gibisinden sorular sormayınız. 

Distilasyon gerçekten kapsamlı bir konu ve hem ona kafa yor hem ona kafa yor derken başladığınız işte performans düşüklüğü tecrübeyle sabit. Nerede yanlış yapıyorum kısmının da sistemim mi yanlış acaba dediğiniz zaman işiniz biter. Git sanayiye onu yaptır. Parçayı on değişik yerden topla şunu şurdan al bunu buradan bul olmaz. Bu uzun bir sürece tekabül eder. Zaten fermantasyon bir hafta sonra tamamlanıyor. Makine geliyor birde onu bekle.

Ya birde yaptığınız yeni sisteminizde randıman vermezse üzülürsünüz boşuna. Aylar ayları kovalar bir türlü işin içinden çıkmazsınız. Ürün çıkmaz değil bir türlü tam verimiyle ürün elde edemedik diye canınız sıkılır.

Geleneksel sistem yaparsınız, kolonlu sistemde damıtılan bir içkiyi onda dağıtmaya başlarsınız yorulursunuz. Kısacası arafta kalırsınız. Gücünüz yettiği ölçüde kendinize bir imbik tedarik ediniz.

Biraz size bu konuda aydınlatayım isterseniz. Benim asıl uzmanlık alanım imbik tasarımı yapmak. Profesyonel mesleğim değil ama bu iş üzerine uzun bir süredir kafa yoruluyorum. Şu ana kadar bir çok yatırım yaparak bir çok çeşitli kombinasyonları denedim. Hangi noktadayım derseniz,

  • Tasarımını yaptığım imbik ile tüm distile içkileri damıtabiliyorsunuz, 
  • Distile içkiler dışında bira yapımında da soğutma işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz.
  • Distilasyon yoluyla elde edilen uçucu yağların teminini edebiliyorsunuz.
  • Tek seferde Abv 96 ya kadar alkol alabiliyorum,
  • Yer kaplamıyor işi bitince parçalarına ayrılarak istiflenebiliyor, 
  • Kazan problemi çekmiyorum istediğim ölçüde kazan bularak bunlara imbiğimi inşa edebiliyorum, 
  • Kazanlarda ısıtma için elektrikli ısıtıcılar kullanabiliyorum, 
  • Abv mü hassas bir şekilde damıtım anında görebiliyorum,
  • Elektrikli ısıtıcımın gücünü istediğim şekilde ayarlayabiliyorum gücünü açıp azaltabiliyorum,
  • Sistem elektriğimi bir panodan kontrol ediyorum,
  • Endüstriyel soğutma sistemleri kullanarak soğutma işlemini iki litre su ile bitirebiliyorum,
  • Sirkülasyon sağlayacak olabildiğince sesiz ve güçlü motorlar kullanıyorum,
  • Sirkülasyon sistemimde sistem içine suyu bir defa şarj etmeniz durumunda sistem içine şarj ettiğiniz suyu çıkarmadığınız sürece dışarıda su probleminiz kalmıyor, kapalı devre soğutma suyuna sahip olabiliyorsunuz.
  • Mayşe kaynadığında radyatör ve motor otomasyon ile yönlendirilip kendisi otamatik çalışıyor,
  • Alkol bittiğinde veya başladığında görsel yada işitsel anlamda uyarı vererek yönlendirilebiliyorum,
  • Damıtımda alkolün bitmesi halinde sistem kendi kendini kapatıyor, başında beklemiyorsunuz,

Bilmem anlatabildim mi bunların hepsini tek tek tek anlatmamı beklemeyin. Bunlar ayrı ayrı kulvarlar. Site amacından uzaklaşır dostlarım. İmbik ile uğraşmayın tedarik edinin derim. Tüm bu bilgi kirliliğinin içinde distilasyonudu, imbikti iki farklı kulvarda boğulmanızı istemem. Tabi tercih sizin.



Bol Şanş...
Saygılarımla...

6 Ocak 2015 Salı

Hazır Etil Alkol İçilir Mi? Denatüre Alkol


İçilmez diyerek nokta koymamız lazım ama yazalım. Arkadaşlar bazen sorular alıyorum hazır tedarik edilen etil alkol tüketilir mi diye. Söz konusu olamaz. İçerisinde ne olduğunu bilmediğiniz bir alkolü tüketmek doğru değildir. Hiç bir şey olmasa dahi bunun düşüncesi bile sizi ferah tutmaz. Etrafta birçok etil alkolden komaya girmiş, hayatını kaybetmiş, insanlar var. doğru bulmuyorum bilakis büyük de bir yanlıştır.

Denatürasyon Nedir? 

Etil alkolün içilmesini ve içki imalinde kullanılmasını önlemek amacıyla, içine renk ve/veya koku ve/veya tat veren, ancak girdi olarak kullanılacağı imalata zarar vermeyen maddelerden bir veya birkaçının katılması işlemini ifade eder.

Denatürasyon işlemine tabi tutulmuş etil alkol, sanayi tipi etil alkol olarak adlandırılır. Denatüre edildikten sonra sanayi tipi etil alkolün içindeki alkol miktarı, 20˚C ‘de % hacmen etil alkol olarak tespit edilebilir.

Sanayi tipi etil alkolde, denatürasyon işlemi öngörülen şekilde ve öngörülen denatüran maddelerle yapılmış ise sanayi tipi etil alkolün, denatürasyon işlemine tabi tutulmadan önceki haline dönüştürülmesi mümkün değildir.

Denatüran Madde Nedir?


Denatürasyon amacıyla, öngörülen şekilde etil alkole katılan maddeleri ifade eder.


Elimizde Olan Hazır Etil Alkolü Damıtma İmbiği var Bu ürünü Damıtamaz Mıyız?

Uyanıklık yapayım diyebilirsiniz fakat, etil alkol kaynama noktasına çok yakın bir çözelti etil alkole ilave ederek etil alkolün içilmesinin önüne geçilirken aynı zamanda damıtılmasına da engel olunuyor. Bu elbette sizin için bir güvenlik önlemi. Damıtılma ortamını bilmediğimiz, içerisinde eser miktarda belkide ağır elementelerin bulunduğu ne olduğunu bilmediğiniz şeylerden uzak durunuz. Yazımız kısa ve net. 



Bol Şanş...
Saygılarımla...

1 Ocak 2015 Perşembe

Evde Rakı Üretiminde Anasonlama


Öncelikle şunu belirtmeliyim ki arkadaşlar bizler kendi alkolümüzü kendimiz yapabileceğimiz güçteyiz ve kaliteli işler yapmak için burada bulunuyoruz. Eğer kaliteli bir ürün yapacaksak bunun tüm gelişiminde rol almalıyız. Gerçekten kaliteli bir içki yapmak istiyorsanız size doğru yerde olduğunuzu bir kaçtır tekrarlıyorum. 

Bu yüzden bana lütfen hazır anason yağı alayım mı? Şu kadara şu kadar yağ atayım mı? Hangi marka anason yağı kaliteli diye soru sormayınız. 

Belki anason yağı ile yapıyor olabilirsiniz. Hoşunuza da gidiyor olabilir. Tercihlerinize saygı duyuyorum. Bloğu oluşturmaya başladığımda size bilgi kirliliğinden temizlenmiş, kaliteli içkiler ve rakı nasıl üretilir bu sorunların cevabını vermek için kurduğumu söylemiştim. 

Amacınız kaliteli rakı üretmekse bunun taze anason tohumu temin ederek pot still damıtımı yapacağımızı bilmenizi isterim.böylelikle üretimde dışa bağımlılığı azaltırken, kendiniz de ne yaptığınızı bilerek üretim yapacaksınız. Üretimin keyfide tabi başka bir boyut. Hız kesmeden direk anasonlama işlemine geçiyoruz.

Türkiye anasonun cenneti diyebiliriz. Özellikle Ege bölgesinde yetiştirilen anasonlar aradığımız nitelikle kaliteli bir rakı için paha biçilmezlerdendir.

Anason alırken nelere dikkat etmeliyiz? konulu makalemde anason seçimini ve saklama koşulları hakkında konuştuk.

Bilindiğinin aksine karmaşık bir iş değildir. Zaten ilerledikçe kuyruk ayrımını gelen distilatın kokusuna ve tadına bakarak ayırabilecek kıvama geleceksiniz onun içinde size pratik bir yol vereceğim.

I. İşlem: Seyreltme

Şimdi Reflux Stillde damıtım yaptık alimizde 1000 ml, 92 AbV lik bir alkolümüz var. İlk aşamada bu alkolü su ile seyreltiyoruz.

92/40=2,25(düzeltme katsayısıdır elinizdeki ürün ile çarpılır)

1000*2,25=2250ml (elinizde AbV 40 olması için olması gereken su ve alkolün toplamı )

2250-1000=1250ml daha su ilave ederiz ve anasonlama için seyretmeyi yapmış oluruz.

II. İşlem: Anasonlama

Anasonlama da bir kaç çeşitli yöntem var keyfinize göre ikisini de kullanabilirsiniz. Birincisi tohum anasonu direk seyreltilen alkole atmak ve iki saat bekletmek. İkincisi tohumu öğütücüde çekip toz haline getirerek seyreltilmiş anasonun içine karıştırmaktır. İki yöntem ile de başarılı olunabiliniyor. Bazı avantajları ve dez avantajları var. Çektiğinizde anetholü kaçırabilirsiniz. Çok bir kaybınız olmasa da ortalığı kokutmuş olursunuz. Diğer yöntemle de iki saat beklemiş olursunuz. Siz iki yöntemi de bilin. ikisini de deneyin istediğiniz yöntemi kullanmakta özgürsünüz.

Ne kadar anason kullanacağız? 
Seyretilen alkolün litresine 80 ila 120 gram arasında tamamen keyfi olarak anason konulur. Standart tek bir ürün yapmıyoruz. Damak tadınız ne istiyorsa o. Size özgürlüğünüzü verdim. Şu yağı alıp şu kadar mı bu kadar mı rakı yapacağım diye uğraşmayınız. Gider kötü bir anasondan anethol elde edip size satarsa, sizde yağa kayıtsız şartsız bağlanırsanız içkinizi yapamamış olursunuz. Nerede yanlış yaptığınızı arar durursunuz.

İki yöntemler arasında da bir takım değişiklikler olabilir öğütmeden 90 gram korken öğüttükten sonra 80 gram yeterli gelebilir. Elbette değişkenler değişti, fiziksel olarak değişimler kaydettik farklı yöntemler kullanarak. Bunları da yöntemlerinize göre revize ediniz.

III. Aşama: Pot Still Damıtımı

Kısık ateşte bir damıtım gerçekleştiriyoruz. Bilmemiz gereken alınan ürünün 3 kısımdan oluştuğudur. Baş, böbek, kuyruk.

Baş kısımda anethol çok azdır ve keskin bir koku bulunur.
Göbek kısmı anethol olarak kalitelidir, içilen kısım burasıdır.
Kuyguk kısmı ise yoğun ve ağır kokulu bir kısımdır.

Evde Rakı Yapımında Ayırma Oranları Nasıldır? 

ABV100 ise

Baş: %3,5
Göbek: %80
Kuyruk: %16,5

En başta bizim ABV 92 olan 1000ml alkolümüz vardı
Bu ürünün ABV100 diye düşünürsek;

1000(ml)*92(Abv)=92000
92000/100Abv=920ml

920ml buluruz.

ABV100 ise 920ml alkolün baş göbek ve kuyruk olarak ayıralım.

Baş: 920/100*3,5=32,2 ml
Göbek: 920/100*80=736 ml
Kuruk: 920/100*16,5=151,8 ml

Şimdi buraya dikkat edelim arkadaşlar. Teorikte 100abv de baş, göbek, kuyruk ayırımını başardık. Bu oranlar kalıptır. Şimdi sizin sisteminizin ortalama olarak aldığı alkolün ABV sinin ne olduğunu bilmemiz gerekir. Anasonlama esnasında pot stillde ortalama ABV 70 ise

100/70=1,43

ABV60 ise
100/60= 1,66 gibi düzeltme katsayılarını alarak baş, göbek, kuyruk ile çarparız.

Pot steilden ortalama aldığınız alkol oranı 70ABV olsun

Önceki hesaplamalarımızdan yararlanarak;
Baş:32,2*1,43=46 ml
Göbek:736*1,43=1051 ml
Kuyruk:151,8*1,43=216,85 ml

Başı hesap ettik 46 ml alıyoruz ve ayırıyoruz sıradaki ürünümüz artık göbek. Bu kısmı 1051ml alarak ayırıyoruz.

IV.Aşama: Tekrar Seyreltme

Ayırdığımız göbek kısmını alkol metre ile ortam sıcaklığına indiğinde ölçümünü yaparak alkol oranını %45 e seyreltiyoruz.

V.Aşama: Dinlendirme 

Üretilen tüm içkiler üretildiği anlarda sert olurlar bunun için dinlendirilmeye alınırlar. Ürettiğiniz rakının yine keyfinize göre bir dinlendirme süreci olur. Bazen dayanamayıp damıtıldığı zaman içenleri biliyorum. keyif sizin :) Günde bir defa çalkalayıp kapığını araladığınızda sertliği gidecektir.

İleri makalelerimde Fıçı ile dinlendirme konusunu ele alacağım. Yorucu bir makale oldu ve derlemeler ve formüller ile bir günümü aldı. Saat 1:00 yeni yılın üçüncü makalesini de yayınladık.

Sağ tarafta google + hesabımı beğen ve teşekkür etmeyi unutma! Sen değerlisin ve bunu senin için yapıyorum. Umarım bir teşekkürü çok görmezsin.

Not: Sistem temini durumunda anasonlama programı hediye edilecektir!


Bol Şanş...
Saygılarımla...


Anason Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Evde rakı yapımı için anason temin edilirken bir aktara gideyim bana oradan 100 gram anason ver demekle iyi bir alış veriş yapmış sayılmazsınız. Nitekim anasonda bulunan yağlar uçucudur ve taze anason almaya dikkat etmeniz gerekir. Bunun yanın da elinizden geldiğince iktisatlı alın. Bitsin tekrar tedarik edin taze buldum alayımda iki sene bekleteyim olmasın. 

Tercihen çekilmiş  anasonu tercih etmeyiniz. Yüzey hacmi genişlediğinden ve kabuk kısmı zarar gördüğünden yağları kolaylıkla uçar gider.

Bir başka kriter ise anasonun yeşil olmasıdır. Taze olduğunu bu şekilde anlayabilirsiniz. Kahverengi anasonlar taze değillerdir. 

Saklama kaplarının cam ve ağzının kapalı olması da başka bir husustur. Kapağını açtığınızda ortama tütüm türüm bir anason kokusu sardıysa aradığımız anasonu bulduk demektir. 

Saklamak için metal kapaklı cam kavanozlar tercih edin boşluk kaldıkça da cam kavanozunuzu küçültün.



Bol Şanş...
Saygılarımla...


Fermantasyon Şeker Oranı, Alkol Oranı (AbV)


Merhaba yeni yılın ilk makalesi ile birlikte ilk makalem ile start veriyorum. Bugünkü konumuzu da yine bir danışanın sorusu üzerine gideceğiz. Ayrıca sıcaklık için kullandığımız derece için Celsius (°C) alkol derecesi içinde sık sık Alcohol By Volume (AbV) ibaresini kullanacağız bilginiz olsun. 

Ne kadar ürün alıyorsun? Toplam ne kadar alıyorsun? 

Bu tarz sorular sizin cahil cahil damıtma işine bodoslama atladığınızın göstergesidir. Senin burada olmanın amacı öğrenmek olduğundan kendini geliştireceğini biliyorum. 

Neden bunu söylüyorum gelelim bunu anlamaya. Bakınız aromatik bileşenli içkilerde fermantasyonu tamamlanan mayşenin Abv' mü kalite bakımından %8 ila %9 tutulur. İdeal fermantasyon süresinde anlattık dedik ki en fazla 7 gün. İşte ilk yedi gün sonunda %8 - %9 Abv elde ettik. Daha fazla beklediniz diyelim 25 gün bu sefer sizin alkol oranınız kalkıpta %35 olmaz. İşin içine ağır alkolleri de kattığınız ve bu ağır alkollerin etil alkolün kaynama noktasına yakın oluşundan dolayı alınacak sumanın kalitesini düşürürsünüz.

Kimyada bir kanun var arkadaşlar giren ürün = çıkan ürün yani şimdi sizin mayşeniz giren sumanız çıkan değil mi? Peki neden damıtıyorsunuz? Düşük orandaki alkolü diğer birleşiklerden kurtararak saf hale getirmek için. Örnekleyelim bir odada on top var sadece bir tanesi mavi diğerleri kırmızı, yüzde 10 mavi top var öğle değil mi? Aldınız bu mavi topu içinde hiç top olmayan başka bir odaya koydunuz. Bu odada tek bir top var ve yüzde yüz mavi top oldu. 

İşte ayrıştırma işlemleri böyledir. Karışımdan bir ürünü çekmektir. Damıttığın makine senin alkolünü çalmaz. Aman şu makinede şu kadar alıyordum böyle oldu demeyin. AvB mü %45 olan bir suma 2 litre gelirken, Avb %96 olan bir suma 1 gelince yahu iyi de benim ürün az mı geldi derseniz yanılırsınız. Fermantasyonu tamamlanmış ne kadar alkol var ise siz o ürünü alırsınız. 

Hidrometre kullanımında size belirli bir konsantrasyon değerinde ölçüm yaparak kendi reçetelerinizi oluşturabileceğinizi vermiştim. Belirli bir şeker oranı ile fermantasyona gidiyoruz. Fermantasyon günler sürüyor daha kısa yoldan daha çok ürün elde edebilir miyiz? Üstüne basarak söylediğimiz gibi kaliteyi düşürecekseniz bu işe girmeyin. Sağlığınızı da damak zevkinizi de bozmayın. Aromatik kökenli içkilerde fermantasyon sonrası Abv %9 u geçmemelidir. %1 için alkolünüzü kirletmenize 2 hafta beklemenize gerek yoktur. 

Hidrometrede şeker konsantrasyonunu artırsak ne olur? 

Toz şeker mayalarımızın pek hoşuna giden bir şeker değildir. Mayanın içine onu at bunu at şöyle yap böyle yap olmaz. Onlarında kendiniz gibi bir canlı olduğunu unutmayınız. Asidik bir ortamda nefes almanız nasıl zorlaşır? 45 derece sıcaklıkta nasıl bunalırsınız?  Zifiri karanlıkta nasıl hiç bir şeyi göremezsiniz. Yüksek sesli ortamlarda kafanız şişer?

Sizin için alkol üreten canlılara iyi davranmalısınız dostlar. Bu elemanların maaşlarını, yemeğini, sosyal güvenlik şartlarını, iş güvenlik ortamını sağlamalısınız :)  Yüksek konsantrasyonda şekeri alkole çevirmek mayalar için sıkıntılı bir durumdur. Birde ortam sıcaklığını düşük ve saf sakkaroz (toz şeker) kullanıyorsanız. Maximum şeker konsantrasyonu %17.5 dur. 

Bu yüzden Fermantasyon hazırlarken fazla şeker atmak nihai üründe alkol artışına sebep olmadığı gibi israf ettiğiniz gibi mayaların çalışma ortamlarını da bozmuş olacaksınız. 

Tüm bu oranlar Turbo Mayalar hariç tutularak yazılmıştır. Turbo mayalar farklı genetiklerdeki mayalardır. İleri seviyeye gelmeden turbo mayalar kullanmamanızı öneririm. 



Bol Şanş...
Saygılarımla...